| foto: Mediahub

The Washington Post: Rusové nabourali počítače organizátorů olympiády

Útok měl vypadat, že pochází ze Severní Koreje, skutečné stopy ovšem vedou do Ruska.

Během právě ukončených zimních olympijských her v Jižní Koreji zaznamenali organizátoři her podle zdrojů deníku The Washington Post několik hackerských útoků, jejichž rukopis na první pohled naznačoval, že se odehrávají v severokorejské režii. Podle amerických zpravodajských služeb mělo jít o nabourání stovek počítačů.  

Skutečné stopy ovšem podle informací ze zpravodajské komunity vedou do Ruska. Organizátoři her přiznali, že se během zahajovacího ceremoniálu, který se konal 9. února, stali obětí počítačového útoku. Konkrétního pachatele ovšem napadená strana odmítla jednoznačně určit. Útok způsobil výpadky olympijského webu a internetového připojení. To prý vedlo k tomu, že si někteří návštěvníci nemohli vytisknout své vstupenky.  

Podle analytiků deníku mohlo jít o odvetu za rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který v souvislosti s rozsáhlým dopingovým skandálem ruské výpravě neumožnil zúčastnit se her oficiální cestou. Zelenou dostali jen vybraní sportovci, kteří se představili pod neutrální olympijskou vlajkou.  

The Washington Post také uvádí, že ruské vojenské zpravodajství GRU získalo přístup ke třem stovkám počítačů organizátorů her. K podobným výsledkům došly také soukromé bezpečnostní agentury. Už na začátku měsíce pak tyto agentury zaznamenaly, že ruští zpravodajci nakazily některé routery v Jižní Koreji škodlivým malwarem. Tento krok mohl usnadnit následný útok.


Video