| foto: MAFRA, foto Petr Topič / Věra Marešová, Mediahub

Soud začal projednávat žalobu Marešové na Vltava Labe Media

Soud dnes začal projednávat žalobu zdravotní sestry Věry Marešové na vydavatelství Vltava Labe Media (VLM). Žena, která čelila obžalobě z vražd pacientů v rumburské nemocnici a kterou soudy nakonec osvobodily, tvrdí, že při informování o jejím případu novináři nerespektovali presumpci neviny. Požaduje po VLM 2,6 milionu korun, vydavatelství jí uhradilo 100 tisíc korun. Soud dnes jednání přerušil, pokračovat bude v říjnu. Marešová podala žalobu i na další vydavatele.

Nejde o to, že by média o trestním stíhání nemohla informovat veřejnost, ale o to, jak informují, řekl dnes u soudu právník Marešové Jan Poláček. Původně Marešová v žalobě žádala 2,7 milionu korun, vydavatelství se jí ale ještě před zahájením soudního jednání omluvilo a zaplatilo 100.000 korun. Marešová nyní u soudu žádá doplacení zbytku nároku. Vltava Labe Media vydává mimo jiné noviny Deník.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z pěti vražd, soudy ji osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutek vůbec stal.

Poláček dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 řekl, že vysoká částka má Marešové nahradit útrapy, které jí články způsobily, ale působit má i preventivně.

Zástupkyně vydavatelství Jana Fráňová dnes u soudu řekla, že několik článků sice bylo "špatně koncipovaných", šlo ale podle ní jen o ojedinělé případy. I proto ale vydavatelství ženě část peněz uhradilo. "Klient si je určitého pochybení vědom, a i proto se zachoval tak, jak se zachoval," řekla Fráňová. Podle právničky vydalo k případu kolem rumburské nemocnice řadu článků, závadných z nich bylo podle ní jen minimum. Z celých článků podle Fráňové vyplývá, že informovaly o ještě neskončeném trestním řízení, tedy že žena ještě mohla být osvobozena.

Marešová žaluje i další vydavatelství, celkem žádá skoro 35 milionů korun. Největší částku, 12 milionů, chce od televize Nova. Odškodnění požaduje i po vydavatelstvích Mafra, Economia, Czech News Center a televizi Prima.

Minulý týden stejný soud projednával žalobu na vydavatelství Mafra, po kterém chce Marešová 6,7 milionu korun. Mafra pochybení odmítá. Podle právničky společnosti Dagmar Hartmanové novináři v jejím případě presumpci neviny dodrželi a jednotlivá tvrzení v článcích nelze posuzovat bez kontextu a celkového vyznění textu. Soud s TV Nova začal v polovině května, pokračovat by měl v červenci.

Vyšetřování trestní kauzy odstartovalo úmrtí jedné z pacientek. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Soudy ženu osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky vůbec staly. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v jiném řízení domáhá od státu pěti milionů korun.


Video