Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Neslyšící: Nový vysílací zákon nás diskriminuje. Ministerstvo nesouhlasí

  • 0
Zástupci Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel v otevřené dopise ministru kultury nesouhlasí s vládním návrhem novely vysílacího zákona. Podle nich je diskriminační a novela by ještě zhoršila dosavadní stav. Ministerstvo ale odmítá, že by se tak mělo stát.

„Návrh byl zpracován v naprostém souladu s evropskou směrnicí a přebírá tudíž do české právní úpravy požadavky evropské regulace, která se týká mimo jiného i zpřístupňování audiovizuálních služeb pro osoby se sluchovým a zrakovým postižením,“ uvedlo ministerstvo kultury v reakci na otevřený dopis.

RRTV vyzvala provozovatele televizí, aby zajistili tlumočení neslyšícím

Podle představitelů Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) novela zhoršuje dosavadní stav místo aby odstranila 20 let neřešené bariéry v přístupnosti osobám se sluchovým postižením u pořadů vysílaných komerčními televizemi. 

V navrhované novele vysílacího zákona totiž nejsou uvedena konkrétní a právně vymahatelná podrobná pravidla pro zpřístupňování televizního vysílání osobám se sluchovým postižením. Původní zákonné ustanovení, které se dosud v praxi těžko aplikovalo, mělo být podle asociace v novele nahrazeno kvalitnějším zněním, vypracovaným v roce 2016 ve spolupráci s odborníky. Toto znění však Sněmovna nestihla v roce 2017 kvůli výměně tehdejší vlády projednat.

„Věřili jsme, že tato část zákona, týkající se zpřístupnění televizního vysílání osobám se sluchovým postižením, bude do návrhu novely zákona aplikována nyní. Místo toho však úředníci z ministerstva kultury původní ustanovení zákona z návrhu novely jen odstranili a žádné nové nepřidali,“ uvádí ASNEP v otevřeném dopise.

Podle ministerstva kultury v roce 2018 byla směrnicí Evropského parlamentu a Evropské rady schválena revize evropské regulace audiovizuálních mediálních služeb, pro jejíž transpozici v členských státech Unie byla stanovena velmi krátká lhůta. Ministerstvo kultury bylo proto povinno respektovat nařízení při plnění legislativních závazků a zpracovat pouze takzvanou minimalistickou transpozici uvedené směrnice.

„Ve vztahu k zpřístupňování audiovizuálních mediálních služeb pro osoby se sluchovým a zrakovým postižením došlo revidovanou směrnicí k posunu. Směrnice zpřísnila úpravu povinnosti zpřístupňování audiovizuálních mediálních služeb v několika ohledech. Neupravila sice konkrétní závazek v rozsahu zpřístupnění služeb, jasně však vyjádřila svůj záměr, a to dosáhnout prostřednictvím postupného a plynulého procesu trvalého zpřístupňování služeb (pomocí přiměřených opatření) osobám se zdravotním postižením,“ uvedlo ministerstvo.

V novele zákona, která nyní čeká na projednání ve Sněmovně, není podle asociace určeno, jaký podíl televizních pořadů má být v jakém konkrétním termínu zpřístupněn které skupině a kterými přístupovými službami. To podle autorů dopisu odporuje evropské legislativě i Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením.

Česká republika podle vyjádření resortu kultury při vyjednávání nových požadavků v revidované směrnici opakovaně požadovala jasnější a konkrétnější cíle ve vztahu k opatřením vůči lidem se sluchovým a zrakovým postižením, nebyla však většinou států vyslyšena. Do návrhu transpozičního zákona ministerstvo podle svého vyjádření zapracovalo vše, co nová evropská regulace požaduje s ohledem na postupné a trvalé zpřístupnění audiovizuálních mediálních služeb pro sluchově a zrakově postižené.

Zástupci asociace v dopisu rovněž uvádějí, že ministerstvo při zpracování textu návrhu novely nepřizvali její zástupce k projednání a nebyli ani informováni, že vládní návrh novely byl již zaslán do Sněmovny.

Sluchově postiženým pomůže nová televize. Nabízí pořady s titulky

„Ministerstvo kultury odmítá, že zástupci ministerstva s představiteli ASNEP nejednají nebo dokonce odmítají jednat. V roce 2016 vláda schválila návrh změny zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, jehož účelem bylo mimo jiné odstranit nedostatky právní úpravy zpřístupňování televizních pořadů a služeb na vyžádání pro osoby se sluchovým a zrakovým postižením. Tento návrh, k jehož projednání už bohužel s ohledem na konec volebního období nedošlo, byl opakovaně konzultován vedením ministerstva se zástupci ASNEP,“ uvádí ministerstvo v reakci na otevřený dopis.

Doplnilo, že v září 2020 se uskutečnilo jednání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením pod vedením zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Zástupkyně ministerstva kultury na tomto jednání referovala o zpracovaném návrhu zákona. 

„Na jednání vládního výboru bylo několikrát jasně řečeno, a stejně tak je to uvedeno v samotném návrhu předmětného zákona, že návrh transpozice revidované směrnice o audiovizuálních mediálních službách (návrh zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek) musel být pojat jako minimalistický návrh, do něhož nejsou začleněny žádné návrhy změn kromě obligatorních, které požaduje směrnice,“ dodalo ministerstvo.

 Vedoucí sekretariátu Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením současně potvrdil, že ministerstvo kultury o této skutečnosti sekretariát informovalo.

„Nedostatky platné právní úpravy, které jsou legislativně uchopitelné, se ministerstvo kultury nebrání začlenit do jiného návrhu zákona, který nebude spojen s termínem na transpozici evropské regulace,“ uzavřel resort kultury reakci na otevřený dopis.

V jeho závěru zástupci ASNEP uvádějí, že navázali spolupráci se skupinou několika poslanců v čele s Patrikem Nacherem. Ti se podle dopisu chystají podat návrh na změnu zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání ve znění, které se zástupci asociace projednali, a které občanům se sluchovým postižením v České republice zaručí právní jistotu přístupu k televiznímu vysílání.


Video