Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad | foto: Mobil.iDNES.cz

Vláda prodloužila mandát radnímu ČTÚ Jiřímu Peterkovi

  • 1
Vláda prodloužila mandát stávajícímu členovi Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jiřímu Peterkovi s platností od 8. června 2020. Učinila tak zejména s ohledem na dlouholeté zkušenosti v oblasti elektronických komunikací a znalosti evropského regulačního rámce, které pozitivně přispívají k fungování úřadu, uvedl ČTÚ.

„Dosavadní spolupráce s panem radním je konstruktivní a věcná, vítám tedy rozhodnutí vlády o prodloužení jeho působení v Radě ČTÚ,“ uvedla ke jmenování předsedkyně rady Hana Továrková.

Jiří Peterka

Vysokoškolský pedagog na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, katedře softwarového inženýrství. Od roku 1996 působí jako nezávislý konzultant a publicista, publikační činnosti se věnuje od roku 1991. Píše o tématech telekomunikací, nověji pak elektronických komunikací, včetně aspektů regulace či konvergence. Pravidelně se účastní odborných konferencí a seminářů. Je ženatý a má dvě děti.

Jiří Peterka byl prvně do funkce jmenován v červnu 2015.

„Během svého druhé funkčního období bych rád pokračoval v započaté práci na elektronizaci úřadu, zachování síťové neutrality a otevřeného přístupu k internetu, podpoře dostupnosti broadbandu i na ochraně spotřebitelů a dalších zákazníků a uživatelů,“ prozradil Peterka.

Ten se dlouhodobě věnuje problematice elektronického podpisu, je autorem knihy „Báječný svět elektronického podpisu“ a řady odborných článků na téma elektronického podepisování a elektronické identifikace.

Rada Českého telekomunikačního úřadu má pět členů, které jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. Funkční období členů rady je pět let. Každý rok je jmenován jeden člen. 


Video