Umělá inteligence. Ilustrační snímek

Umělá inteligence. Ilustrační snímek | foto: DARPA

Rozhlas představí na festivalu Prix Bohemia Radio povídky od umělé inteligence

  • 1
Sérii povídek napsaných umělou inteligencí představí příští týden na festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci autoři projektu mujRozhlas Podcast Session. Tento počin Českého rozhlasu nazvaný Digitální spisovatel podle autorů otestuje limity umělé inteligence, která měla napsat příběhy s vlastními hrdiny a originální zápletkou.

Novinářům to řekl ředitel festivalu a šéf regionálního studia Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Povídky do série Digitální spisovatel napsala pro Český rozhlas umělá inteligence založená na systému GPT2 a GPT3, která dokáže generovat textový výstup na úrovni téměř k nerozeznání od lidské tvorby. Algoritmus dostal za úkol vytvořit svůj vlastní příběh na základě tisíců knih od renomovaných autorů, které si nastudoval. Výsledkem je pět povídek zaměřených na sci-fi, milostný příběh, detektivní žánr, horor a historický román. V připravovaném pokračování se umělá inteligence podle Podstaty spojí s předními českými autory. Společně pak budou psát povídky pro podcast.

Konec spisovatelů v Čechách. Povídky už umí psát i umělá inteligence

Festival Prix Bohemia Radio se uskuteční v Olomouci od 18. do 21. října a kromě poslechu rozhlasové tvorby nabídne divadlo, Kavárnu Potmě nebo představení podcastových novinek, jejichž součástí je i projekt Digitální spisovatel.  

Vzpomínat se bude na bývalou čestnou prezidentku festivalu Hanu Maciuchovou, jejíž roli přebírá Igor Bareš. Součástí festivalu bude udělení Ceny Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře a uvedení rozhlasové osobnosti do Síně slávy. Ve čtyřech kategoriích bude na festivalu Prix Bohemia Radio soutěžit česká i zahraniční rozhlasová tvorba.

Prix Bohemia Radio se vrací do Olomouce, vzpomene na Hanu Maciuchovou

,

Video