| foto: Mediahub

Poláci se vzbouřili proti "znásilnění" médií vládou. Přestávají se dívat na veřejnoprávní televizi

Poláci se rozhodli protestovat proti ovládnutí veřejnoprávních médií polskou vládou nejen na ulicích polských měst, ale i ve svých obývacích pokojích. Poté, co byl do čela polské veřejnoprávní televize TVP dosazen bývalý poslanec vládní strany PiS a dlouholetý spolupracovník bratrů Kaczynských Jacek Olgierd Kurski a došlo k masivnímu odchodu dlouholetých redaktorů, moderátorů a editorů zpráv na kanálech TVP, se ukazuje, že došlo k zásadnímu poklesu sledovanosti TVP a hlavně zpráv, které jsou opozicí, ale i zahraničními pozorovateli, považovány za propagandistický nástroj vlády. 

Podle posledních výsledků průzkumů společnosti Nielsen Audience ztratily hlavní kanály polské veřejnoprávní televize TVP1 a TVP2 přes deset procent diváků v hlavní komerční skupině 16 - 49 let a sedm procent všech diváků. Výsledky zveřejnila minulý týden Gazeta Wyborcza. 

Obrovský pokles zaznamenaly hlavní večerní zprávy - Wiadomosci na TVP1. 

Wiadomosci bývaly nejsledovanějším pořadem polských televizí. To se ale změnilo. Podle údajů zveřejněných na webu Wirtualnemedia.pl se v dubnu staly nejsledovanějším zpravodajským pořadem Fakty na televizi TVN. Poprvé se jim to podařilo už během února a počátkem března. V týdnu 18.04 - 24.04.2016 měly Wiadomosci 2 589 663 diváků a Fakty 3 078 401. 

Zdroj: Wirtualnemedia.pl

K bojkotu veřejnoprávní televize diváky pravidelně vyzývá třeba protestní hnutí Komitét na obranu demokracie - KOD


Video