ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Čechům se do placení za televizní HD kanály nechce

  • 16
Češi nejsou podle průzkumů příliš nakloněni k tomu, aby za příjem televizních kanálů ve vysokém rozlišení (HD) platili, píše server MediaGuru. Domácnosti si rovněž nezvykly na placení filmových kanálů.

Možnost placení za příjem HD stanic připouští čtvrtina lidí, vyplynulo to podle MediaGuru z prezentace Pavla Dvořáka z MPO na úterní konferenci Innovation Day. Zbývajících více než 70 % diváků by za HD stanice platit nechtělo. Dvořák prezentoval výzkum Medianu, který oslovil 1813 respondentů.

Nejvíce přijatelnou formou platby je měsíční paušál, nikoliv vložené reklamy. Naopak nejméně přijatelná je jednorázová platba. Více než polovina vlastníků satelitu či kabelu preferuje měsíční poplatek.

Stanice v HD rozlišení přijímá 65 % domácností a zvyšuje se také procento domácností, které využívají platformu hybridní televize (HbbTV). V prvním letošním pololetí ji podle dat Nielsen Admosphere využilo 17 % domácností (loni 13 %), uvádí server.

Na konferenci rovněž podle MediaGuru ukázala Hana Friedlaenderová z Nielsen Admosphere, že placený přístup k Netflixu mělo v období od ledna do červena 2019 jedno procento českých domácností. Stejně je na tom i služba HBO Go, kterou si v letošním prvním pololetí platilo rovněž 1 % domácností.


Video