ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Vysvětlujte a držte se pravomocí, apelují nezávislí novináři na Radu ČT

  • 14
Nadační fond nezávislé žurnalistiky a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu vyzvaly Radu ČT, aby nepřekračovala pravomoci a vysvětlovala zásadní kroky. Reagují tak na požadavek rady na seznam novinářů ČT, které negativně vnímá veřejnost, a na údajně nedostatečnou komunikaci při odvolání dozorčí komise.

Vyplývá to z jejich společné tiskové zprávy.

Rada České televize minulý týden odvolala dozorčí komisi, odvolání navrhla radní Hana Lipovská. Pro návrh hlasovalo deset radních z 13 přítomných. Zdržel se předseda Kühn a proti hlasovali radní Martin Doktor a Zdeněk Šarapatka. 

Předseda a místopředseda Rady ČT odstupují z funkcí, cítí slabý mandát

Ve středu v souvislosti s odvoláním komise odstoupili z funkce předseda rady René Kühn a místopředseda Jaroslav Dědič.  

Podle sdružení žurnalistů rada komisi odvolala bez toho, aby byl tento bod zařazen v programu. V průběhu jednání ani následně tento krok rada nekomunikovala a nijak nevysvětlila, tvrdí nezávislí novináři. 

Někteří radní odvolání dozorčí komise zdůvodnili tím, že rozhodovala laxně a nekompetentně a ztratila jejich důvěru. Hana Lipovská na svém facebookovém profilu uvedla, že k odvolání se schylovalo téměř rok a nedůvěru komisi vyjádřil i nynější kritik jejího odvolání Zdeněk Šarapatka nebo tehdejší předseda rady Jan Bednář. Vrcholem mělo být podle Lipovské nekompetentní jednání komise při jednání o koupi pozemků pod ostravským studiem, kdy nedodala potřebné podklady včetně posudků.

Šlerka: Seznamy třídící novináře jsou nepřijatelné

V dalším jednání Rada ČT diskutovala o mediálních ohlasech a vnímání České televize v médiích. V té souvislosti vznikl požadavek, aby vedení televize dodalo radě seznam novinářů veřejnoprávní televize, kteří jsou v médiích vnímáni negativně.  

Podle výkonného ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ) Josefa Šlerky je zcela mimo pravomoci rady, aby se zabývala jednotlivými novináři a žádosti o jakékoliv seznamy třídící novináře jsou nepřijatelné.

Česká televize, ani další veřejnoprávní média, nemá být podle prohlášení chráněna před kritikou, avšak orgány určené pro její dozor musí učinit maximum pro to, aby jejich rozhodnutí byla jasně, zřetelně a odůvodněně vysvětlena veřejnosti. Musí se pohybovat v hranicích vymezených zákony a nemohou svůj prostor rozšiřovat podle uvážení jednotlivých členů. 

Když tak nečiní, vytvářejí prostor nejen pro spekulace o motivech svých rozhodnutí, ale i pro nejrůznější politické hry, uvádí prohlášení obou sdružení.

Kvůli obavám z ohrožení nezávislosti České televize v úterý demonstrovaly před budovou televize desítky lidí.

,

Video