| foto: Mediahub

Lifestyle Islámského státu: Jak vypadá propagandistický plátek teroristů?

Dabiq, nástroj propagandy Islámského státu, je vysoce profesionální dílo. Minimálně co se zpracování týče.

Dabiq je město v severní Sýrii, kde podle ideologů Islámského státu proběhne velká závěrečná bitva mezi muslimy a nevěřícími. A je to také propagandistický časopis, který je bez jakékoliv pochybnosti určen pro oči čtenářů, kteří jsou zvyklí na západní styl.. Každý, kdo rozumí anglicky, by si měl časopis Dabiq alespoň prolistovat. Je totiž důkazem toho, že na straně islámského státu nebojují pouze pasáčci koz, kterým někdo dal do ruky AK47 a navlékl je do vesty s výbušninou. Naopak - Dabiq je po všech stránkách profesionální dílo (ok, editor by mohl trošku přidat). Kdyby vám někdo ukázal obálku z dálky, nepoznáte jej od běžného časopisu. A v kterékoliv londýnské/pařížské/madridské trafice by do regálu bez problémů zapadnul. Sazeč by mohl z fleku pracovat ve kterémkoliv oddělení renomovaného západního časopisu.

Z profesionálního hlediska se časoopisu nedá moc co vytknout. Tak snad jen – že to má 63MB na stažení. Apropo – zřejmě ani jedna fotografie nebude otištěná legálně. Příležitost pro autorskoprávní organizace osvědčit svou statečnost. Když mohl Al Caponeho dostat finančák, proč by nemohli konec ISIS způsobit třeba Getty Images?

Do této chvíle vyšlo 12 čísel časopisu, kterým chtějí islamisté motivovat své bratry, žijící v nesvobodě ("na západě"), aby se přidali ke svaté válce. Nejsme masochisti jako Luděk Staněk, který se dívá na televizi jen proto, abyste vy nemuseli - proto nebudeme procházet všechna čísla, ale zaměříme se pouze to poslední. Vy se můžete PDF stáhnout zde.

Titulka – záběr z likvidace následků pařížských atentátů. Profesionálně udělané logo a skvěle zpracovaná typografie. Navíc tématicky se prostě nemohli minout - číslo vyšlo 18.listopadu, útoky se odehrály o necelý týden dříve.

2-3 Předmluva – klasický burcující úvodník, kradené fotky z Reuters. Údělem editorialů je a zůstane čtenáře motivovat. Šéfredaktoři standardních časopisů burcují čtenáře, aby si je koupili, v politických plátcích často straničtí předsedové burcují voliče, aby přišli k urnám. Tady burcuje nepodepsaný šéfredaktor – vlastně taky k urnám. A hezky všechny.

4 Reklama na arabské noviny Al Hayat Speciálně se jedná o článek „Temný vzestup bankovek a návrat zlatého dináru“. Úvodní vizuál je jako z Pána prstenů, na podkladu americká vlajka, Obama a dolarová bankovka.

5-7 Spojenci Al Kajdy v Jemenu. Článek se zabývá vnitřní syrskou politikou. Popisuje situaci ve městě Al Mukalá a historii jeho dobývání.

8 10 nejlepších videí Islámského státu. První obsahová "západní" inspirace, v tomto případě to byl zcela jasně Buzzfeed. Na prvním místě Sklizeň vojáků, na druhém Biji (Baiji), vytrvalá pevnost (o irácké rafinérii, ve které bylo během války v Zálivu drženo několik britských rukojmí jako lidské štíty), a na třetím místě Trestejte je stejně, jako trestají oni vás s fotografiemi rukojmích, čekajících na smrt v klasických oranžových overalech. Aneb po suchém historickém článku je potřeba mudžahedínům dodat trošku vzteku a energie.

9-10 Rada mudžahedínům: naslouchej a poslouchej! V dalším motivačním článku se budoucí mudžahedíni dozvědí, že se mají bát Alláha, že někteří z vládců muslimského světa jsou zrádci a že se nemají mezi sebou hádat, protože to znamená vždy prohru. A nejdůležitější je bezvýhradná poslušnost leaderovi! Kdo se prokousá až nakonec, je odměněn básní: "Naslouchej mé upřímné radě, chci pro tebe jen to dobré a prospěšné, bratře můj. Naslouchej svému vůdci, to bezpodmínečně nutné jest, neboť kdokoliv postaví se jeho rozkazům, páchá velký hřích."
 

[[{"type":"hn-image","fid":"516699","style":"600xauto","attributes":{"class":"hn-media-image image-insert-image hn-media-element"}}]][[{"type":"hn-image","fid":"516699","style":"600xauto","attributes":{"class":"hn-media-image image-insert-image hn-media-element"}}]]

11-16 Spojenci Al Kajdy: dokončení V článku se rozvíjí teorie o zrádcovství muslimských vůdců, kteří dělají ústupky spojencům Západu. Na několika stránkách se rozvíjí situace v Sýrii a v Levantské oblasti, článek je zakončen výkřikem: „Nechť Alláh dopřeje mudžahedínům vítězství, i když křižáci, modloslužebníci, jejich agenti a spojenci jimi opovrhují.“

17-18 Islámský stát vytrvá. Článek o historii Islámského státu. Kdy vznikl, jak vznikl, na jaké filozofii je postaven: "Islámský stát vytrvá (báqiyah). Vytrvá, protože vzešel z mrtvol mučedníků, byl zalit jejich krví."

19-22 Dvě, tři nebo čtyři? A konečně se dostáváme k opravdu čistě lifestylové části, kterou je manželská poradna. Nejen džihádem živ je mudžahedín, je třeba také souložit! A protože Alláh smilstvo zakazuje, je potřeba se oženit. A komu by stačila jedna žena, když mu Alláh dovolí dvě, tři, čtyři? Článek pak logicky obhajuje polygamii a poskytuje rady, jak se chovat v manželství tak, aby si ani jedna z vašich žen nestěžovala (a také rady pro ženy, jak svého muže co nejvíce držet v úctě).

23-24 Motivační citáty. Moudra, posilující jednotu Arabů. "Alláhův posel řekl: Když někdo stáhne svou ruku z poslušnosti, nebude Alláh brát v Den Zmrtvýchvstání žádnou výmluvu. A kdokoliv zemře, aniž by byl spjat svatou přísahou, zemře bez boží pomoci."

25-28 Výběr z nejlepších bitev Islámského státu. "Zatímco vojáci chalífátu pokračují ve válce proti silám nevěřících, podíváme se na několik úspěšných akcí, provedených mudžáhedíny Islámského státu, kteří rozšířili hranice chalífátu tím, že terorizovali, masakrovali a ponižovali nepřátele Alláha." Následuje popis několika akcí, končících vždy hrdinskou smrtí mudžahedína.

29-32 Proč se muslim cítí na Západě tak osaměle? „Protože je cizincem mezi křesťany a liberály. Protože je cizincem mezi smilníky a sodomity. Je cizincem mezi opilci a narkomany.“ Psychologická pomoc muslimům na západě se zcela jasnou cílovou skupinou: noví rekruti na Západě.

33-35 Kritika výchovy dětí. Pedagogické pokyny pro rodiče. Chyba je samozřejmě v syrském režimu, který příliš nadbíhá Západu.

36 Dalších 10 videí Islámského státu. Vítězství Alláha a okamžité podmanění 2, Jak mudžahedíni zastrašují odpadlíky a Ponížení uprchlických táborů.

37-41 Revival džihádu v Bengálsku. Inspirace pro bratry z jiných oblastí, než je Střední Východ.

42 Dalších 10 videí Islámského státu. Zde se již editor začíná krutě opakovat. Virální videa jsou fajn, dost se to sdílí, ale kdyby to alespoň sebrali tematicky... wait. Oni těch témat zase tak moc nemají... Ar Ramádí, epická bitva džihádu, Země epických bitev a Zpráva rodinám pešmergských vězňů.

43 – 46 Myslíte si, že jsou spolu, jejich srdce jsou ale rozdělena. V článku se popisuje jak se západní vůdci hádají mezi sebou. Zvláště mají spadeno na Rusy: „A tak se opilý hnědý medvěd – zaslepený krvelačnou arogancí – lapil do lovcovy pasti.“ A slibují Putinovým vojákům útoky, dokud nezaplatí za muslimské ponížení. V druhé části článků se popisují různá uskupení a aliance v řadách nepřátel islámského státu.

47 – 50 Velmi zajímavý článek Posun paradigmatu od válečného zajatce a britského fotografa Johna Cantlie. Popisuje v něm, jak se Islámský stát mění z pouhé vojenské organizace na pevnou státní strukturu, opravdový „stát“. Krásně je na něm vidět psychologický projev "stockholmského syndromu" - tedy situace, kdy oběť únosu či zajetí si začíná svých únosců vážit a obdivovat je. Pomiňme to, že nic jiného Cantlie ani nemohl napsat... pokud si chtěl zachovat zdravou kůži. Nicméně tento článek by bez zaváhání mohli otisknout třeba v Guardianu.

51-54 pravidelná rubrika Slova nepřítele. Článek o tom, jak Západ korumpuje slušné muslimy. Kopíruje citátové rubriky prakticky všech webových médií. Proč? Protože dát někomu do úst bublinu s citátem je daleko jednodušší, než něco napsat sám.

55-57 Příběhy mudžahedínů ze Západu, kteří konvertovali. Oba dva dosáhli nejvyšší pocty – nechali se zabít v boji.

58 Dalších 10 videí Islámského státu. Už to přestává být i vtipné. To už nemůže bavit vůbec nikoho. Realita amerického útoku, Pokud se vrátíte, vrátíme se také, Vraťte teror zpátky Židům

59 -  62  Rozhovor s mudžahedínem ze Somálska.

63 Dalších 10 videí Islámského státu. Tentokrát už naposledy: Meče As-Siddiq, Bitva za dosažení dobra, Bezpečnost jídla

64-65 Osud dvou vězňů – POPRAVENI V minulém čísle uveřejnili inzerát s fotkami dvou mužů ve žlutých overalech. Ole Johan Grimsgaard a Fan Jinghui byli představeni jako "vězňové na prodej".

Vlády Švédska a Číny však byly neoblomné a nezaplatily ani dolar výkupného. A reakce se dala čekat.

6 nejdůležitějších bodů

a) Dabiq obsahuje dlouhá interview, články, svědectví, návody, tipy, lifestylové články, taktiky chování - vše napsáno tak, aby to pochopili naprosto všichni, včetně na Západě bydlících muslimů (kterým je převážně časopis určen). Cílem je co nejvíce jich přetáhnout na stranu Islámského státu.

b) Jakýkoliv způsob logické argumentace je dobrý k tomu, aby se ospravedlnily teroristické aktivity:

“Poté, jak se situace rozvíjela a jeho identita se stala známou, viděli jsme předvídatelnou reakci od západních médií. Okamžitě začali vyhledávat cokoliv negativního, aby to proti němu použili. A následně ho začali vinit a snažili se pošpinit jeho charakter, a v důsledku také ušlechtilou věc, za kterou bojoval - věc Alláha."

c) Články nejsou jen obecné a informativní, zabývají se také aktuálními událostmi - mluví se například o Paříži nebo aktuálním politickém vývoji.

d) Kvalita zpracování je na velmi vysoké úrovni. Redakce a DTP je na úrovni středně velkého profesionálního časopisu.

d) Brutální vyobrazení mrtvých zapadají přesně do strategie Islámského státu: je potřeba nahnat lidem na Západě strach. Naopak nové mudžahedíny je třeba motivovat k poslušnosti - základem všeho je bezpodmínečná oddanost a poslušnost.

e) V doprovodných fotografiích jsou velmi často vyobrazeni "bojovníci" nearabského typu - pro větší pocit globálního dosahu, a také jako prostředek katalyzátoru sdílení.

f) "Lifestylové" prvky poskytují odlehčení - ovšem pouze v rámci koránu.

Přejeme příjemné počtení!


Video