| foto: Mediahub

Kubale, měls mu ji natáhnout!

Komentátor Mediahubu Karel Křivan se zamýšlí nad tím, proč Michal Kubal za rozhovor s Asadem schytává virtuální facky.

Je stará známá věc, že v Česku je úspěch hřích, který se neodpouští. A exkluzivní rozhovor s jedním z klíčových hráčů světové krize úspěch je. Bašár Asad je podle mediální dikce "bad guy", gauner, tyran. To, že je pro Západ gauner, jak se rozhořčují někteří, neznamená, že za pár měsíců to nebude náš spojenec. Ostatně i Stalin byl za války „strýček Joe“ a dostával dary od anglického krále a britského národa.

Že to byla propaganda v Asadově podání? Ano, řekl co potřeboval. Možná se někteří cítí nervózní, když to srovnají s plytkými vystoupeními evropských politiků, kteří jsou v zajetí politické korektnosti. Ale za naši slabost a naši neschopnost nemůže Asad. Za ni si můžeme sami. Kdybychom byli skutečně silní, tak Kubal dělá rozhovor s prozápadním šéfem Sýrie. Ale nejsme. Pak si ovšem nevylévejme vztek na novináře. Ten nastavil možná ono pověstné zracadlo více nám než Asadovi.


 
Michal Kubal udělal rozhovor s Bašarem Asadem, média ho kritizovala zato, že mu nedal dostatečně najevo, co je podle českých novinářů Asad vlastně zač. "Nebyl ani jednou dotlačen k tomu, aby se musel konfrontovat s jakoukoliv vnější či vnitřní pochybností," "Rozhovor s diktátorem vždy vede k jeho polidšťování, ať už se reportér snaží sebevíc. A je-li rozhovor ke všemu tak servilní, jako byl ten v ČT s Michalem Kubalem, je to ještě horší,"Česká televize ze sebe nechala udělat poštovní schránku," "Takhle se rozhovory s diktátory nedělají." Jak se dělají - ideálně včetně názorného příkladu - neukázal ale zatím z kritiků nikdo. Šéfredaktor Mladé Fronty Dnes, Jaroslav Plesl, komentoval situaci na svém Facebooku takto:
 
 

Podle představ některých kolegů to mělo vypadat asi takhle:Asad: "Dobrý den, pane redaktore. Vítejte v Damašku.Kubal:...

Posted by Jaroslav Plesl on Wednesday, 2 December 2015

Témata: virtuální

Video