ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Sdružení vydavatelů kritizuje Kubu, země nechce povolit soukromá média

  • 4
Sdružení latinskoamerických vydavatelů SIP kritizovalo Kubu, že ani po výrazném uvolnění ekonomiky neumožňuje vznik soukromých médií, informuje agentura EFE. Kubánská vláda nedávno oznámila výrazné rozvolnění podmínek pro drobné podnikaní. V sektoru sdělovacích prostředků si ale chce držet státní monopol.

„Je to výsměch nezávislému tisku, který už teď omezují náhubkové zákony, kvůli nimž mohou novináři skončit ve vězení,“ uvedl předseda svazu a vydavatel z Hondurasu Jorge Canahuati.

Dosavadní soupis 127 povolání a sektorů, kde byla povolena soukromá iniciativa, byl na Kubě nahrazen seznamem, který určuje zhruba stovku oblastí, kde si stát udržel monopol. V ostatních aktivitách je povoleno drobné podnikání.

Podle kubánských úřadů se státní monopol týká strategických odvětví. Mezi nimi jsou vedle energetiky, telekomunikací či zdravotnictví také provoz tiskových kanceláří, deníků či rádiových a televizních stanic.

Komunistická Kuba uvolní podnikání, donutila ji ekonomická krize

Ostrovní stát doufá, že se mu podaří díky uvolnění pravidel pro malé podnikání zvýšit zaměstnanost mimo státní sektor. Kuba se také snaží podpořit hospodářský růst – loni její hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 11 procent. Ostrov letos v lednu zahájil měnovou reformu, od které si slibuje, že přiláká zahraniční investory.

,

Video