| foto: Mediahub

Ivan Bartoš ke kauze "napraveného" piráta: Společenská nebezpečnost nekomerčního sdílení je nulová

Když slyším jména jako Hlaváč nebo BSA, otevírá se mi USB v kapse, říká Ivan Bartoš. Kampaň Jakuba F. podle něj může být fake.

Jakub F., počítačový "pirát", stahoval a sdílel programy. Údajně se bude muset omluvit výrobcům softwaru, a jako součást alternativního trestu musí dosáhnout 200.000 shlédnutí klipu, který popisuje jeho pirátský příběh.

Pomiňme v tuhle chvíli fakt, že celá situace je krajně podezřelá. Doménu, na které údajná omluva běží, má registrovánu Jan Hlaváč z BSA, nechvalně známé organizace s podezřelými kontroverzními praktikami. Zkusme si na chvilku, než tuto informaci třeba někdo vyvrátí, připustit, že tenhle profesionálně vypadající klip (kdo ho natočil? a kdo ho zaplatil?) je pravda.
Byl bych samozřejmě rád, že mladý kluk nejde do vězení. Za alternativní trest bych ale byl rád pouze částečně. Výpočet škody podle počtu stažení je prostě blamáž. Společenská nebezpečnost nekomerčního sdílení je nulová a já jsem rád že „pirát“ nakonec nemusí platiti tuto šílenou částku.

Video pirátského "kajícníka"

Na tomto konkrétním případě  bych chtěl však poukázat na několik důležitých věcí: Aktivní “sdílení” v torrentových sítích či nahrávání na  různá úložiště softwareu či audiovizuálních děl chráněných copyrightem je v ČR skutečně trestné. Používání nelegálního software, ačkoliv s tím samozřejmě velcí hráči jako je například Microsoft ve své obchodní strategii počítají, také. Na druhou stranu stahování písniček, filmů nebo odkazování na ně, je zcela legální. i když nám právníci a lobbisté skrze své kampaně neustále tvrdí opak. Toto je nutné rozlišovat.

Když ale slyším jména jako Hlaváč nebo BSA, otevírá se mi USB v kapse. Nechápu, jak někdo může “firmu” BSA, zastupovanou lehce hysterickým panem Hlaváčem, která nemá v ČR ani právní status a jsou s ní spojená faux pas typu Mironet nebo kampaně “práskni souseda za nelegální software a dáme ti 100 000” citovat a brát vážně jako autoritu v oboru. Díky podvodům jim byla zrušena registrace, a na jejich údajných expertních znalostech se pak má stavět výše náhrady škody? BSA si v tom nezadá s druhou šikanózní organizací, kterou je Česká protipirátská unie.

Ivan Bartoš (vpravo)

Praktiky BSA jsou totiž dle mého názoru pro společnost tisíckrát nebezpečnější a pro jednotlivce, které si vyberou jako odstrašující příklad jsou často likvidační. Práskání a šmírování, na kterých je jejich byznys založený, nepatří do informační společnosti 21. století.  Pro Jakuba je samozřejmě alternativní trest lepší než vězení nebo velká pokuta. Vzhledem k tomu, kdo a proč ho ale žaloval, mi to připadá jako kdyby ho někdo přivázal doprostřed Staromáku na pranýř a vybízel kolemjdoucí, aby se do něj trefovali koblihami.

Skoro každá rodina má doma svého Piráta. Představte si, že na místě Jakuba jste teď vy. Líbí?

Ale stejně se vlastně neví, jestli to je pravda nebo ne. Jestli si to Hlaváč nevymyslel jako promo pro neexistující BSA. Soud s Jakubem F. sice proběhl, on sám ale není k zastižení. Celé to prostě nějak divně smrdí.

Ivan Bartoš je bývalým předsedou Pirátské strany a současným vedoucím jejího mediálního odboru. 


Video