| foto: Mediahub

Hlídací Pes spustil nový web a regionální mutace (video)

Web HlídacíPes.org dnes spustil novou podobu webu a rozjel i dvě regionální mutace - Ústí nad Labem a Olomouc. Rozjezd nových projektů financuje Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

"My si to v pražských redakcích obecně moc neuvědomujeme, ale v mnoha regionech vypadá situace stejně jako v Praze před deseti lety, tedy co se týče korupce a obecně atmosféry beztrestnosti místních politiků, úředníků a na ně napojených byznysmenů. Veřejná kontrola v Praze a na celostátní úrovni je nyní velmi silná, protože tu sídlí všechny velké redakce. V regionech je těch novinářů ale málo a mnozí jsou buď provázáni osobními vazbami na místní honoraci nebo zase omezení finančně. Nechci říkat, že v regionech nejsou nezávislí novináři, kteří dělají svou práci dobře, ale z logiky věci jich tam nemůže být moc. My je chceme nyní posílit, zesílit nezávislou veřejnou kontrolu v regionech a pomoci tak rozvoji společnosti mimo Prahu," vysvětluje expanzi do regionů šéf Ústavu nezávislé žurnalistiky, který Hlídacího Psa provozuje, Ondřej Neumann.

V Ústí nad Labem bude mít regionální mutaci Hlídacího Psa na starosti místní patriot a ostřílený novinář Robert Malecký. V Olomouci pak bude mutace stát na pětici mladých novinářů, kteří stojí za projektem Houpací Osel. 

Součástí rozvoje projektu Hlídací Pes je crowdfundingová kampaň. Na ni se zatím od podporovatelů s vybralo na půl milionu korun. 


Témata: Fond, mutace

Video