| foto: MediaHub, Bohumil Vrána, Mediahub

Finsko ani Austrálie neexistuje. Podobné konspirace jsou s námi už od počátku internetu a stále se vracejí

Zdá se je, že nejoblíbenějším terčem konspiračních teoretiků je zeměpis a letecký průmysl.

Internet je plný nejrůznějších konspiračních teorií, z nichž některé působí spíše jako nepovedený aprílový žert. Mezi takové patří například i hoaxy popírající existenci některých měst, zemí a dokonce i kontinentů. Jak se upozornil web britského listu The Guardian, šílené konspirace nejsou ani zdaleka výmyslem posledních let. Provázejí nás totiž v podstatě už od doby, kdy byl internet v plenkách.

Už v roce 1993 se mezi německými uživateli internetu šířily na diskuzních fórech zvěsti o tom, že západoněmecké město Bielefeld, které má přes 300 tisíc obyvatel, ve skutečnosti neexistuje. Fiktivní město si podle dobových konspirací měla vymyslet CIA, izraelský Mosad nebo rovnou mimozemšťané.

Od té doby se čas od času objeví fáma, která se snaží popřít existenci nějakého území. Naposledy internetem koloval hoax, který se lidi snažil přesvědčit o tom, že Austrálie ve skutečnosti neexistuje. Ač podobná teorie působí na první pohled jako zjevný nesmysl, příspěvky, jež se snažily neexistenci australského kontinentu dokázat, sdílelo na sociálních sítích minimálně 20 tisíc lidí.

Podobně se v roce 2015 na internetu rozšířila teorie o neexistenci Finska. Podle uživatele diskuzního fóra Reddit vystupujícího pod přezdívkou Raregans je totiž mezi Ruskem s Švédskem jen voda a Helsinki ve skutečnosti leží ve východním Švédsku. Tajné moře existuje v severní Evropě proto, že okolní země z něj potají těží ropu.

Zeměpisná indoktrinace je vůbec trnem v oku mnoha konspirativců. Stále více příznivců má například teorie o tom, že Země je ve skutečnosti placatá. Za tímto účelem vznikla dokonce iniciativa Flat Earth Society, která má na Facebooku téměř 150 tisíc fanoušku. I když část z nich nepochybně sleduje stránku jen ze zvědavosti, najdou se i lidé, kteří teorii o největším spiknutí v historii lidstva opravdu věří. Kromě konspirací o ploché Zemi existují na internetu zmínky o tom, že planeta je ve skutečnosti dutá.

Dalším oblíbeným terčem kospirativců je také letecký průmysl. Kromě rozšířené teorie o takzvaných chemtrails, se světem internetu začaly v poslední době šířit i další jen těžko uvěřitelné výmysly. Na popularitě nabírá v posledních měsících například Jet fuel hoax, jež tvrdí, že letadla ve skutečnosti ke svému pohonu vůbec nepotřebují letecké palivo. Ve skutečnosti totiž létají na stlačený vzduch. Hoax staví na tom, že obří letadla by neměla být schopna vzlétnout s uváděným množstvím paliva.


Video