Facebook

Facebook | foto: Reuters, Mediahub

Facebook ukládá údaje o hovorech a textových zprávách svých uživatelů

Protokoly o hovorech a textových zprávách byly pro Facebook přístupné jen na Androidech. Uživatelé zároveň museli při instalaci aplikace přístup povolit.

Skandál kolem společnosti Cambridge Analytica vypukl kvůli tomu, že neprávem disponovala podrobnými daty o 50 milionech uživatelů Facebooku. Ta posléze používala k cílení reklamních sdělení, která měla ovlivňovat veřejné mínění. Internetem se šíří výzva #DeleteFacebook, která uživatele nejrozšířenější sociální sítě nabádá k odstranění jejich facebookového účtu.  

Ze sociální sítě Marka Zuckerberga tak už zmizel například profil amerického herce Jima Carreyho nebo fanouškovské stránky společností Tesla a SpaceX vedené Elonem Muskem. Ke stejnému kroku vyzval na Twitteru také Brian Acton, spoluzakladatel chatovací aplikace WhatsApp, kterou Facebook v roce 2014 odkoupil.  

Nyní se navíc ukazuje, že Facebook o svých uživatelích sbíral ještě větší množství informací, než se původně předpokládalo. Podle webu britského listu The Guardian mezi ně patří i protokoly o přijatých a odchozích hovorech a SMS zprávách.  

Facebook se při mazání účtu snaží odcházejícího uživatele přesvědčit, aby svůj účet nemazal úplně, ale pouze jej dočasně deaktivoval. Na serverech společnosti pak všechna sesbíraná data zůstávají i nadále. V případě kompletního smazání účtu pak Facebook nabízí možnost stažení všech uložených informací. A právě v nich si odcházející uživatelé všimli, že výpis obsahuje také seznam uskutečněných hovorů, a to včetně jejich délky.  

Takové informace ovšem Facebook sbíral pouze o těch uživatelích, kteří při instalaci aplikace souhlasili s povolením přístupu k telefonním kontaktům. Navíc mělo jít jen o uživatele operačního systému Android. Facebook totiž využil toho, že platforma od Googlu podobnou možnost nabízí. V případě zařízení od Applu sběr takových informací nebyl možný.  

Facebook na svém blogu ujistil, že ačkoliv data o hovorech a textových zprávách zaznamenává, k jejich obsahu přístup nemá. Společnost navíc tvrdí, že taková data společnostem třetích stran neposkytuje.


Video