EK se bojí o svobodu maďarských médií, opoziční rozhlas přišel o licenci

  • 32
Evropská komise odsoudila odebrání licence na vysílací frekvenci maďarské nezávislé rozhlasové stanici Klubrádió, píše agentura AFP. V úterý budapešťský soud zamítl žalobu, kterou se Klubrádió snažilo rozhodnutí mediální rady zvrátit. Stanice kritická vůči vládě přešla na internet.

Mluvčí Evropské komise uvedl, že rozhodnutí přispívá k obavám výkonného orgánu EU o „svobodu a pluralitu médií“ v Maďarsku.

Svobodná Evropa se vrací do Maďarska, chce bojovat proti cenzuře médií

„Obavy o svobodu a pluralitu médií v Maďarsku jsme již vyjádřili ve zprávách o právním státu. Případ Klubrádia k nim ještě přispívá,“ citovala AFP jednoho z mluvčích komise. Mluvčí také podotkl, že komise jedná s maďarskými úřady o tom, aby Klubrádió mohlo nadále fungovat, a zároveň je připravena podniknout kroky, „pokud to bude zapotřebí“. 

„Média musí mít možnost fungovat svobodně a nezávislé v celé Evropské unii,“ uvedl mluvčí.

Maďarská mediální rada odebrání licence z loňského 20. září odůvodnila tím, že Klubrádió v uplynulých letech opakovaně porušilo mediální zákon. Stanice, která se zaměřuje na zpravodajství a mluvené slovo, tvrdí, že šlo o menší prohřešky a rada měla v souladu s platnými právními předpisy licenci prodloužit.

Verdikt první instance, na jehož základě musí stanice přestat vysílat v neděli, Klubrádió označilo za „zbabělé politické rozhodnutí“ a hodlá se obrátit na nejvyšší soud.

Opoziční rádio dostane odškodnění za snahu jej umlčet

„Vláda nemá právo, vůli ani možnost vměšovat se do právních sporů aktérů soukromého trhu a pravomocí médií a soudů. Myslím, že se tomu říká právní stát,“ odmítl mluvčí maďarské vlády, že by kabinet měl na odebrání licence vliv.

Klubrádió začalo vysílat v roce 1990. V posledních letech podle AFP řešilo řadu překážek a právních bitev, aby mohlo nadále fungovat. Maďarsko zaujímá na světovém žebříčku svobody tisku zveřejňovaném organizací Reportéři bez hranic  89. místo ze 180. Česko je podle stejného srovnání na 40. příčce.

,

Video