ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Deník E15 už nebude zdarma, platit se bude i za verzi v pdf

  • 7
Mediální dům Czech News Center (CNC) zpoplatní deník E15, zdarma nebude už od Nového roku. Platit se bude i za PDF novin, které se dnes posílá zdarma, píše server Médiář.

„Byznysové zprávy nemají být zadarmo, to jde proti logice. Čtenáři si už zvykli platit za informace, které jim vydělávají peníze,“ vysvětlila Médiáři šéfredaktorka E15 Tereza Zavadilová.

Doplnila, že E15 se začne plně prodávat od ledna 2020 v síti trafik Geco. Od září až do konce roku poběží marketingová kampaň Noviny, které mají cenu. Ta má připravit čtenáře na zpoplatnění tištěné verze. „Všechna tato opatření, včetně inovací v onlinu, nás příští rok dovedou na černou nulu, což je nejlepší výsledek v naší historii. I mé osobní mise v deníku E15,“ řekla serveru Zavadilová.

Podle oficiálních čísel kanceláře ověřování nákladů tisku ABC ČR E15 udá skoro 24 tisíc výtisků denně, z toho 160 se prodá a totéž množství se dostane ke čtenářům prostřednictvím předplatného.

Stávající distribuční model prostřednictvím stojanů plánuje Czech News Center zachovat. Na vybraných frekventovaných místech, například v kavárnách nebo vlacích, nechá vydavatel E15 dál zdarma, kvůli propagaci. „Cílem je během roku 2020 distribuovat 80 % nákladu prostřednictvím placené distribuce,“ řekla Médiáři šéfredaktorka.

Verze novin v PDF se pak stane součástí online části předplatitelského balíčku. E15 už část obsahu svého webu zpoplatnila v září 2017. Dnes má E15 podle Zavadilové z webu zhruba dva tisíce předplatitelů. Od ledna bude zpoplatněno i víc článků na webu.


Video