| foto: Mediahub

Dnes otevírá Czech Photo Centre - nová galerie Czech Press Photo

V Praze v Nových Butovicích se dnes poprvé veřejnosti otevře Czech Photo Centre. Multižánrové centrum bude představovat nejen díla českých a světových fotografů ale i video instalace. Galerii návštěvníci poznají snadno, hned od metra je vidět specifická socha Davida Černého - Trifot.

Provoz galerie zahájí výstavou VII Photo Agency agentury Sedm, u slavnostního otevření galerie budou přítomni zakládající členové agentury Antonín Kratochvíl a Ron Haviv, dále také fotograv fotograf Ed Kashi.

„Centrum svou činností navazuje na aktivity společnosti Czech Photo, která každoročně organizuje soutěž Czech Press Photo. Prvotním impulsem k realizaci Czech Photo Centre byla potřeba vybudování kvalitního archivu pro všechny fotografie shromážděné v průběhu soutěže, podpory zájmu o fotografii a vytvoření místa, kde se mohou setkávat fotografové, a to vše přiblížit široké veřejnosti,“ vysvětluje Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo Centre a současně také ředitelka soutěže Czech Press Photo.

"Czech Photo Centre, které je součástí areálu SMART společnosti Trigema, návštěvníkům nabídne jak výstavní prostory, tak program celé řady doprovodných aktivit. Na prostor navazuje fotografický archiv snímků z historie Czech Press Phota, venkovní galerie a korzo s plastikou Davida Černého Trifot. Výstavy, které z fotografií uložených v archivu mohou vzniknout, budou k dispozici pro výstavní účely Czech Photo Centre i jiných institucí," uvádí Radek Polák, mluvčí společnosti Czech Photo. 

  

Výstavbu prostoru sponzorovala společnost Trigema (Foto: Czech Photo)

Galerie (Foto: Czech Photo)

Trifot Davida Černého - plastika, která všechny sleduje - a to co vidí, se bude zobrazovat na šesti velkoplošných obrazovkách.  (Foto: Czech Photo) 

Archivní prostory (Foto: Czech Photo)

Kavárna (Foto: Czech Photo)


Video