| foto: Mediahub

ČT uvede nový film od tvůrců snímku Zánik samoty Berhof

„Láska, nenávist, touha po pomstě i po spravedlnosti – to jsou hybatelé děje kolem trojúhelníku hlavních hrdinů nového filmu Jiřího Svobody Zádušní oběť. Na zpracování detektivního příběhu z počátku 20. století se sešli tvůrci legendárního filmu Zánik samoty Berhof – kromě Jiřího Svobody scenárista Vladimír Körner, kameraman Vladimír Smutný a herec Milan Kňažko. Snímek uvidí diváci ČT1 v neděli 9. dubna ve 20.15 hod,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Zádušní oběť začíná, když komisař Mondl přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby zde vypátral pachatele série vražd mladých mužů a aby vyvrátil pochybnosti o tom, že se jedná o vraždy rituální.

„Körnerův scénář mě vzrušil od první chvíle především aktuálností poselství. Téma vyjadřuje v bezmezném stesku jedna z hlavních ženských postav: ‚Proboha, proč to všechno? Snad jen proto, že mír trval příliš dlouho a lidé se už nemohli dočkat, až budou zabíjet. Zapomněli, že budou zabíjeni i oni…, i my… ‘,“ říká režisér Jiří Svoboda.

Hudbu k filmu složil Michael Kocáb a houslové party ve snímku hraných Leou (Eva Josefíková) nahrál Pavel Šporcl. Kromě Josefíkové ve filmu hrají Milan Kňažko, Ági Gubíková, Vilma Cibulková, Klára Trojanová, Petr Vaněk či Tomáš Töpfer.


Video