Začíná již šestý ročník charitativního projektu Nadačního fondu Českého...

Začíná již šestý ročník charitativního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. | foto: Český rozhlas

Ježíškova vnoučata budou opět plnit přání osamělým seniorům

  • 0
V pondělí 14. listopadu startuje již šestý ročník charitativního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Jeho cílem je zprostředkovat splnění vánočních přání seniorům, ale také pomoci zajistit předání dárků osobně a zvýšit tak pravděpodobnost sblížení mezi Ježíškovým vnoučetem a osamoceným seniorem.

„Součástí dlouhodobé strategie Českého rozhlasu jako média veřejné služby je společenská odpovědnost, kam se řadí mimo jiné projekt Ježíškova vnoučata. Prostřednictvím této dobročinné aktivity každoročně rozdáváme radost seniorům po celém Česku,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Připomněl, že pro mnoho seniorů je nejcennějším dárkem, obzvlášť po dlouhém období protiepidemických opatření, setkat se s laskavými dárci. „Těší mě, že se do úspěšného projektu každoročně zapojuje velké množství Ježíškových vnoučat a přání bývají rozebrána již pár hodin po spuštění projektu,“ dodal Zavoral.

Do pomyslné poštovní schránky Ježíškových vnoučat doposud dorazilo šest tisíc přání a jejich počet stále narůstá a Nadační fond Českého rozhlasu stále shromažďuje přání od lidí pečujících o seniory v nejrůznějších typech zařízení.

Během loňského ročníku napsali Ježíškovi senioři z téměř tisícovky sociálních zařízení v České republice.

Mezi nejčastější přání dříve narozených patří praktické věci pro každodenní využití. Stále častěji se ale objevují také zážitky, které jsou mnohdy jen prvním krokem k dlouhodobým přátelstvím a společnému trávení času. Často se mezi tisíci přání objevují i ta, která jsou těžce finanční dostupná, jako například masážní a polohovací křesla, elektrické invalidní vozíky či televize. Aby mohla Ježíškova vnoučata splnit nákladnější přání a také přání, která vyžadují odborné posouzení, mohou dárci přispět i finančně do veřejné sbírky projektu.

Ježíškova vnoučata vybírají na výtah pro seniory, pomohl i týdeník Téma

Díky letitému partnerovi akce, společnosti DHL Express, mohou Ježíškova vnoučata dárky do domovů doručovat bezplatně do poboček po celém Česku nebo na vybrané recepce Českého rozhlasu v Praze i v regionech.

„Společnost DHL Express je nepostradatelným spojencem Ježíškových vnoučat, protože dbá s vysokou pečlivostí na to, aby se takto přepravované dárky nepoškodily, byly vánočně zabalené a s laskavostí a úsměvem doručené. Protože i milé předání dárku kurýrem zapadá do mozaiky obrazu Ježíškových vnoučat,“ popsala ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Dlouhodobým partnerem je také společnost Kaufland, která stojí za finanční podporou projektu, díky které Ježíškova vnoučata dělají radost v domovech pro seniory celoročně.

Projekt Ježíškova vnoučata letos doprovodí nejen rozhlasová kampaň na všech stanicích Českého rozhlasu, ale také komunikace na sociální síti Facebook a Instagram s oficiálním hashtagem #jeziskovavnoucata. Hlasem letošní kampaně je Jiří Langmajer.


Video