| foto: Mediahub

Bude se OSA soudit s hoteliéry?

OSA odmítá tvrzení Asociace hotelů a restaurací z porušování zákona. Asociace se těší na případný soudní spor.

"My chceme platit, ale ne víc, než nám stanovuje zákon," říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR). "Nemůže řešit problémy mezi kolektivními správci," dodává s odvoláním na fakt, že od chvíle, kdy si kolektivní správci účtují své poplatky každý zvlášť, překračuje jejich součet zákonem stanovenou hranici.

Asociace v pondělí uvedla, že Ochranný svaz autorský (OSA) zneužívá při výběru odměn za provozování televizí na hotelových pokojích své postavení a porušuje autorský zákon. Podle OSA se ovšem jedná pouze o protest malé části hoteliérů: "Více než 15 a půl tisíce restauratérů a více než tři tisíce hoteliérů má s OSA řádně uzavřenou smlouvu i na rok 2015 a hradí autorské odměny podle platného sazebníku OSA. Oproti tomu skupina necelých 600 hoteliérů a restauratérů, reprezentovaná AHR, vytváří obstrukce a odmítá nátlakovým způsobem smlouvu uzavřít," uvedl dnes předseda představenstva OSA Roman Strejček. "Zanedbatelná část? Asociace hotelů a restaurací reprezentuje 60.000 hotelových pokojů, což je více než polovina kapacity České republiky. Do těch 3.000 hoteliérů se jako 1 kus počítá totiž jak Hilton se stovkami pokojů, tak malý penzion se třemi lůžky. Ale rozumím panu Strejčkovi – je pro něj jednodušší vyhrožovat těm malým než se dohodnout s asociací jako celkem," reagoval pro Mediahub Václav Stárek, prezident AHR.

Rozhovor s Václavem Stárkem, včetně ukázky výhrůžného dopisu, který OSA zasílá hoteliérům, přinese Mediahub odpoledne.

Podle hoteliérů kolektivní správce autorských práv bez řádného zdůvodnění a projednání s uživateli děl chystá další zvýšení poplatků. Ministerstvo kultury prý celé situaci jen nečinně přihlíží. "OSA dne 20. února 2015 poslal AHR sazebník OSA na rok 2016. AHR se však k navrhovaným sazbám nevyjádřila, což v souladu s občanským zákoníkem lze považovat za souhlas," uvedl autorský svaz v prohlášení. "Asociace hotelů se celý rok vymlouvá na to, že chce jednat o podmínkách na rok 2015 s jedním kolektivním správcem. Absurdní je, že již dávno před rokem 2015 AHR uzavřela zcela dobrovolně několikaletou smlouvu s kolektivním správcem Intergram až do konce roku 2015," upozorňuje OSA.

Roman Strejček, OSA

Podle Václava Stárka OSA dlouhodobě zneužívá monopolní postavení a snaží se vykládat autorský zákon tak, jak jí vyhovuje. "Bohužel tomu nečinně přihlíží ministerstvo kultury. Spory mezi kolektivními správci tak ministerstvo ponechává na hoteliérech, kteří v součtu všech poplatků již dnes platí jedny z nejvyšších sazeb v Evropě," uvedl. Hoteliéři upozorňují, že letos odešel od OSA svaz OOA-S (Ochranná organizace autorská - sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl). Ochranný svaz autorský ale jeho odchod nezohlednil snížením odpovídající částky v sazbách a nárokuje si stejnou výši odměn jako v období, kdy tento svaz zastupoval. V rámci sazebníku pro příští rok prý plánuje svaz sazby opět navyšovat.

Ministerstvo kultury nyní zapracovává do návrhu novely autorského zákona připomínky komisí Legislativní rady vlády. Novela podle mluvčí resortu Simony Cigánkové "obsahuje především unijně sjednocenou úpravu kolektivní správy, sledující její řádný a plně transparentní výkon, tedy to, po čem ve svém prohlášení volají hoteliéři". Jen hotely sdružené v asociaci zaplatí každý rok zhruba 35 milionů korun na poplatcích za rozhlas a TV.


Témata: Roman Strejček

Video