Sídlo britské mediální společnosti BBC.

Sídlo britské mediální společnosti BBC. | foto: AP

BBC zavádí pravidla pro chování na sociálních sítích a přiznání příjmů

  • 13
Britská veřejnoprávní televize BBC vydala pokyny pro zaměstnance, jak se chovat na sociálních médiích a ohledně vedlejších příjmů. V září ve vedení BBC vystřídal Tonyho Halla Tim Davie. Při nástupu do funkce deklaroval, že chce spravit "závazek nestrannosti" BBC.

Zaměstnanci BBC budou podle nových pravidel zveřejňovat informace o svých aktivitách mimo firmu. Dříve museli mít pro externí práci povolení, ale neexistovala žádná centrální databáze a nemuseli veřejně přiznávat své příjmy z této činnosti.

BBC na svém webu uvedla, že nyní bude zveřejňovat informace o externích zakázkách a platbách čtvrtletně, počínaje dubnem 2021. Bude uvádět, pro koho její zaměstnanci pracovali a zda dostali odměnu vyšší či nižší než 5 000 liber. BBC již v rámci výroční zprávy zveřejňuje odměny nejlépe placených hvězd.

Podle Tima Davie moderátoři a novináři dříve riskovali svou nestrannost a zároveň vydělávali velké částky za práci mimo BBC.

Nová pravidla určují i chování zaměstnanců na sociálních sítích. Ta se vztahují na všechny zaměstnance, ať už platformy využívají pracovně či soukromě. Zaměstnanci by neměli vyjadřovat osobní názor na otázky politiky nebo kontroverzní témata. Pouhé prohlášení „soukromé názory, nevyjadřuji se za BBC“ nestačí.

Pokyny stanoví, že zaměstnanci by měli „pamatovat, že osobní značka na sociálních médiích je vždy druhořadá k odpovědnosti vůči BBC“. 

Rovněž se doporučuje zaměstnancům, aby nepoužívali emotikony, které by mohly podkopat jinak nestranný příspěvek.

Zaměstnanci BBC by rovněž neměli hanobit dobrou pověst BBC nebo kritizovat kolegy na veřejnosti. BBC uvedla, že přísnější pravidla pak platí pro některé zaměstnance ve zpravodajství, publicistice, žurnalistice, vedení a některé moderátory. 


Video