Sídlo britské mediální společnosti BBC.

Sídlo britské mediální společnosti BBC. | foto: AP

Poslanci kárali BBC za to, že nedokázala narovnat platy mužů a žen

  • 1
Ženy a muži pracující v BBC stále nedostávají za stejnou práci stejné peníze, konstatoval ve čtvrtek výbor britských zákonodárců. Veřejnoprávní instituce považovaná za model žurnalistiky čelí kritice po letech skandálů, kdy vycházelo najevo, že jejími nejlépe placenými zaměstnanci jsou výhradně muži.

Podle zprávy výboru, z níž cituje agentura AP, stanovují platy v BBC „jednotliví manažeři prostřednictvím neprůhledného systému neveřejných rozhodnutí“.

Debata o platových podmínkách v BBC vypukla loni v létě, kdy BBC zveřejnila seznam zaměstnanců, kteří si za rok vydělají 150 tisíc liber (4,4 milionu korun) a více. Dvě třetiny z nich tvořili muži.

Téma v lednu znovu otevřela reportérka Carrie Gracieová, která odstoupila z čela čínské redakce a svého zaměstnavatele obvinila z „tajnůstkářské a nelegální kultury odměňování“. BBC později přiznala, že jí platila málo, a dlužné peníze vyplatila organizaci pro rovnost pohlaví.

Parlamentní výbor ve čtvrtek zdůraznil, že nerovnováha za období let 2017-2018 zůstává „šokující“. Mezi deseti nejlépe placenými pracovníky není žádná žena.

To bylo moc pro šéfa výboru, konzervativního poslance Damiana Collinse. BBC má podle něho „ještě více než jiní povinnost prosazovat rovnost šancí - ale nedokázala to“.

BBC už loni zavedla systém, skrze který mohou zaměstnanci vyjadřovat výhrady nebo pokládat dotazy ohledně svých platů. Podle informací listu The Times již dorazilo 1 047 připomínek a ve 316 případech to vedlo ke zvýšení mzdy. Dorovnávala se i mužům.


Video