| foto: Geograph.org, Mediahub

BBC nechá prověřit platy, brání se kritice, že zvýhodňuje muže

Britský zpravodajský kanál BBC nechá nezávisle prověřit platy svých redaktorů a redaktorek. Oznámil to dnes ředitel tohoto veřejnoprávního média Tony Hall.

Instituce, která je považovaná za etalon žurnalistiky, tak reaguje na kritiku, že nejlépe placení zaměstnanci jsou muži.

"Jsou to složité a často hluboce zakořeněné problémy a netýkají se pouze BBC. Vnímám to ale jako skutečnou příležitost pro nás," prohlásil Hall. Vedení podle něj zadalo externím právníkům a auditorům vypracování dvou zpráv o rozdílech v odměňování pracovníků a pracovnic BBC. Obě zprávy zároveň slíbil zveřejnit. Podle agentury Reuters ale neupřesnil, co chce s rozdílnými platy dělat.

BBC v červenci pod tlakem vlády poprvé zveřejnila mzdy a jména svých nejlépe placených zaměstnanců. Jen třetina z nich jsou ženy. Údaje také odhalují velké rozdíly mezi platy bělošských hvězd a zástupců černošské, asijské a dalších menšin.

Nejlépe placenou hvězdou byl v období 2016/2017 moderátor a producent Chris Evans, jehož roční příjem z BBC se pohyboval mezi 2,2 milionu a 2,25 milionu liber (62,9 milionu až 64,3 milionu Kč). Nejlépe placená žena, moderátorka Claudia Winklemanová, si přišla na méně něž čtvrtinu jeho příjmu.

Hall dříve uvedl, že chce mít do roku 2020 ve společnosti stejný podíl mužů a žen a že budou stejně placeni. Skupina zaměstnankyň BBC dnes ale vznesla požadavek, aby se nerovnosti vyřešily již do konce letošního roku.


Témata: BBC, TON, Tony Hall

Video