Herec Igor Bareš, ředitelka Sekce uměleckých těles, soutěží a přehlídek Českého rozhlasu Kateřina Konopásková a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na tiskové konferenci k 38. ročníku Prix Bohemia Radio | foto: Český rozhlas - Jiří Šeda

Na přehlídce Prix Bohemia Radio budou letos soutěžit i podcasty

  • 0
Olomouc i letos bude hostit soutěžní přehlídku rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jejímž vyhlašovatelem je Český rozhlas. Čestným prezidentem 38. ročníku festivalu, který se koná od 10. do 13. října, bude opět herec Igor Bareš. Tři tradiční soutěžní kategorie Dokument, Drama a Reportáž letos poprvé doplní sekce Podcast.

„Smyslem festivalu Prix Bohemia Radio je zvyšovat kvalitu rozhlasové tvorby. Jsem rád, že se nám toto důležité poslání dlouhodobě daří plnit. Jelikož roste popularita on demand poslechu, rozšiřujeme letos soutěžní kategorie o novou sekci Podcast. V rámci bohatého doprovodného programu bych rád pozval na veřejnou prezidentskou debatu Českého rozhlasu Plus nebo na oceňované divadelní představení Šikmý kostel,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtyřdenní soutěžní přehlídka představí v pondělí finálové příspěvky v kategorii Dokument, v úterý v sekci Reportáž, ve středu rozhlasová díla v kategorii Drama a ve čtvrtek publikum uslyší historicky poprvé soutěžní ukázky ze sekce Podcast, do které mohli autoři přihlásit pravidelné podcasty a podcastové kanály v českém jazyce nebo podcastové série či seriály.

Vedle veřejných poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven také pestrý doprovodný program. První festivalový den se v Divadle na cucky uskuteční debata Radia Wave Hranice násilí, ve které budou diskutovat o sexuálním násilí aktéři stejnojmenné podcastové série.

V úterý se v novém sídle Českého rozhlasu Olomouc bude konat přednáška PRESSpektivy o technikách storytellingu se Svenem Pregerem, který účastníkům prozradí, jak vytvořit napětí v audiodokumentech. Druhý festivalový den zakončí v Moravském divadle Olomouc oceňované představení ostravské scény Šikmý kostel. Divadelní inscenaci mohou díky projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Nevidomý fanoušek navštívit i nevidomí a zrakově postižení diváci, pro které bude připraven speciální komentář do sluchátek.

Středeční festivalový program zpestří párty Radia Wave a populární doprovodná akce Podcast Session, na které letos tvůrci oceňovaných podcastů Českého rozhlasu Vinohradská 12, Kriminálka či Brambora s vejcem představí novinky a trendy v oblasti podcastové tvorby.

Doprovodný program festivalu zakončí ve čtvrtek veřejná beseda s generálním ředitelem Českého rozhlasu Reném Zavoralem v Uměleckém centru Univerzity Palackého.

Rozhlasovou Thálii v Olomouci převzala Libuše Švormová

Doprovodné akce festivalu chystá také Nadační fond Českého rozhlasu. V rámci projektu Zažij město POTMĚ si lidé budou moci vyzkoušet procházku městem či jeho vybranou částí s klapkami na očích s nevidomým průvodcem. Návštěvníci si také budou moci festivalové dny zpestřit návštěvou Kavárny POTMĚ, kde budou obsluhovat zrakově hendikepovaní. Pro žáky základních škol pak nadační fond připravil speciální vzdělávací program Jak se žije POTMĚ.

V sídle Českého rozhlasu Olomouc v průběhu slavnostního zahájení uvede René Zavoral do Síně slávy další významnou rozhlasovou osobnost a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.


Video