Diskuze

VČELAŘ: Hlavním nepřítelem včel je člověk. Nejzdravější je pro ně město

Život včel neohrožují nejvíce nemoci, ale spíš nerozumné změny jejich přirozeného prostředí. „Jsem přesvědčen, že největším škůdcem včel je člověk,“ říká v rozhovoru pro projekt Lidé Česka včelař Jiří Šturma. Sám proto používá minimum chemie. Kritériem úspěchu podle něho není produkce medu, ale společenská funkce včelaření.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J67a52n 19M28l10ý20n82e52k

23. 6. 2015 13:59

Opravdu moc hezký rozhovor o včelaření. Včelaření je ušlechtilá, prospěšná a krásná záliba.

0 0
možnosti
LS

Když mi muž od sestřenky v Uruguayi říkal, že má od 220 včelstev cca 2.500 kg medu taxem mu moc nevěřil. Vidím, že to může být pravda!

0 0
možnosti
JM

J84a47n 46M23a69r81e46k

23. 6. 2015 11:37

Ale už to není ani zábava, natož práce. To už bude celkem dřina. Prý to jeden zvládne.

0 0
možnosti
ER

E59m35i52l 41R16a12š81n92e38r

22. 6. 2015 16:08

S tím názorem na městské včelaření bych si taky dovolil nesouhlasit,nejlepší místa by mohla být a možná i bio v bývalých vojenských újezdech.

1 0
možnosti
PS

Med z Prahy si nikdy nekoupím... stejně jako v Praze nebudu nikdy pít vodu z vodovodu atd.

0 1
možnosti
PL

P40e29t85r 47L16u66k71e80š

22. 6. 2015 13:54

Hergot, to je ale dlouhý rozhovor.

1 0
možnosti
PP

Ale hezký. V půlce jsem si ho raději na později poslal do Kindla ...

0 0
možnosti
KF

Pekny clanek. Nejvic me zaujaly dve veci - rada jak spravne odstranit zihadlo a nazor vcelare na bio vyrobky, ten ja totiz sdilim, ale superekobio nadsencu je stale hodne

5 0
možnosti
RJ

R43a72d19e59k 61J26a90h13n

22. 6. 2015 11:24

Hezký a poučný rozhovor. Jen bych nesouhlasil s tím, že ubývají lesy. Nyní máme největší zalesnění země od dob velké kolonizace (vnitřní i německé) ve 13. století.

9 0
možnosti
RV

Stejně tak je nesmyslem tvrzení na závěr, že cukr je "chemie". Extrakce sacharózy z řepy je čistě fyzikální. Jde jen o hodně vyčištěnou přírodní látku, celkem bez problémů extrahovatelnou i doma. Léta už se cukr chemicky ani nebělí (což nemělo vliv na samotný cukr ale na odbarvení příměsí), ale prostě se nechá hrubě vykrystalizovat a pak se v pračkách krátce na povrchu umyje od nečistot....  A ta "špína" se ve finále zkvasí a vypálí na líh.

9 0
možnosti
MB

Me by zajimalo,zda je pravda, ze varroaza se leci sama tim ze ul ma plechovou strechu na kterou sviti slunce. Teplota 40st v ule po 2h pry virus spolehlive znici. A udajne je ji tolik protoze se modernizuji uly. Umi nekdo odppvedet?

0 0
možnosti
PS

Tohle bych neriskoval - i včely můžete upéct.

Ale protože opravdu včela snese vyšší teplotu než roztoč varoazy, experimentuje se s termoboxy, ve kterých úl i s včelami zahřejete nad 40 stupňů roztoče zničíte a včely přežijí.

Podobně lze zničit i hmyzomorku včelí.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JM

J85a56n 67M10a79r71e36k

22. 6. 2015 11:34

Dá se to tak říct. Ale zrovna včely na tohle nehrají. Nemůžete je brát jako spečenstvo tísíců jednotlivců. jedno včelstvo je jeden organismus. Včela se bez ostatních ani nenakrmí.

6 1
možnosti
PS

No vidíte. A já si přesto med z Prahy nikdy nekoupím, a budu ho brát i nadále jen od lidí u kterých vím že mají včelíny v čisté přírodě.

0 0
možnosti
RJ

R63a80d94e11k 61J81a57h55n

22. 6. 2015 11:25

Čistá příroda neexistuje, všude se na polích hnojí a postřikuje. Ve městě paradoxně ne.

11 0
možnosti