Záběr z pořadu Panorama

Záběr z pořadu Panorama - Skupina Ztohoven se nabourala do vysílání ČT. (17.6.2007) | foto: iDNES.cz

Ztohoven dostali pokutu 50 tisíc za výbuch na ČT2 a čeká je další soud

  • 6
Tři členové umělecké skupiny Ztohoven dostali od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pokutu padesát tisíc za odvysílání výbuchu atomové bomby na ČT2 loni v létě. "Jestli to takhle půjde dál, tak nám z odměny od Národní galerie nic nezůstane," reagoval pro iDNES.cz jeden z umělců David Brudňák.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila Davidu Brudňákovi, Janu Kalábovi a Hynku Štětkovi pokutu za narušení mediálního prostoru, který patří České televizi.

"Bez oprávnění zasáhli dne 17. června 2007 v čase 8:16:28 – 8:17:07 hodin do obsahu programu ČT2," zdůvodňují radní padesátitisícovou částku, kterou členové diverzně-umělecké skupiny Ztohoven musí zaplatit. - čtěte více o pirátském vysílání

David Brudňák sleduje Romana TýceProč si RRTV vybrala tyto tři umělce ze šestičlenné skupiny, zatím není jasné. Místopředseda rady Petr Pospíchal si myslí, že pouze Brudňáka, Kalába a Štětku se s činem podařilo ztotožnit.

"O pokutě ještě nevíme, ale je to paradox. V Česku se na nás dívají jako na zločince, v cizině nás zvou na odborné semináře na téma mediální realita. Nedávno jsme byli například v Salcburku," řekl Brudňák iDNES.cz.

Pokuty platí z odměny od Národní galerie
Tento druh video artu ocenila Národní galerie v soutěži Cena NG 333 umělců do 33 let. Brudňák a spol. získali 333 tisíc korun za první místo v ní a navíc první česká galerie jejich dílo nazvané Mediální realita koupí a zařadí do sbírky. - čtěte více o soutěži

Česká televize z kauzy vyvázla bez trestu. Stejná vysílací rada jí loni v září pouze nařídila uhradit tisíc korun za náklady spojené s řízením. - čtěte Výbuch atomové bomby přijde ČT na tisícovku

Spolu s dalšími pěti kolegy se Brudňák za pirátské vysílání jaderného výbuchu v krkonošském Černém dole zpovídal i před soudem. Ten je ale zprostil viny s odůvodněním, že jejich umělecký čin nemohl nikoho vyděsit. - čtěte více o soudu se Ztohoven

Starší lidé si nemohli ověřit realitu, píše státní zástupce
Proti tomu se odvolal státní zástupce Dušan Ondráček u Krajského soudu v Hradci Králové. "Soud nemístně přecenil význam uvedení internetové adresy www.ztohoven.cz v pirátsky odvysílaném záznamu a bez opory v provedeném dokazování naopak podcenil reálný dopad na obyvatele oblasti Krkonoš, kteří tento fiktivní záznam sledovali," píše v dokumentu, jehož znění má iDNES.cz k dispozici.

Státní zástupce odvolání opírá o fakt, že starší lidé většinou nemají přístup k internetu, aby si mohli ověřit, že jim Ztohoven "pouze" narušili mediální prostor a nesledovali teroristický útok. Navíc jsou médii zahlcováni zprávami o pokusech nejrůznějších teroristů opatřit si jadernou zbraň.

"Je přece logické, že alespoň někteří televizní diváci si v takové situaci řekli, že došlo k útoku na Českou republiku tak, jako došlo k útokům na spojenecké země USA, ale i Španělsko a Velkou Británii a byly zmařeny organizované pokusy o takové útoky v sousedním Německu," zdůvodňuje odvolání Ondráček.

Jako příklad státní zástupce uvádí útok na Spojené státy z 11. září 2001.

Zatím není známo, kdy další stání proběhne. "Datum veřejného zasedání o odvoláních dosud nebylo stanoveno," uvedl mluvčí hradeckého soudu Michal Strnad. Šestici umělců tak stále hrozí tři roky vězení za šíření poplašné zprávy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video