Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Za korupci na obraně dostalo Česko trojku, stejně jako Kolumbie

  • 9
Česká republika patří mezi skupinu 16 zemí, kde je v sektoru obrany "průměrné riziko" korupce. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila organizace Transparency International, a která hodnotí 82 zemí podle rizika korupce v oblasti obrany a mechanismů, jak jim předcházet.

Organizace ve svém prvním hodnocení tohoto druhu odhaduje, že globální hodnota korupce v obranném sektoru je minimálně 20 miliard dolarů (382 miliard korun) ročně.

Hodnocení Transparency International

Skupina A (velmi nízké riziko) Austrálie, Německo
Skupina B (nízké riziko) Rakousko,Norsko, Jižní Korea, Švédsko, Taiwan, USA, Velká Británie
Skupina C (průměrné riziko) Argentina, Brazílie, Bulharsko, Chile Kolumbie, Chorvatsko, Česká republika, Francie, Řecko. Maďarsko, Itálie, Japonsko, Lotyško, Polsko, Slovensko, Španělsko
Skupina D (Vysoké riziko) Bosna a Hercegovina, Kypr, Indie, Izrael, Keňa, Kuvajt, Libanon, Mexiko, Nepál, Srbsko, Singapur, Jihoafrická republika, thajsko, Ukrajina, Spojené arabské emiráty, Bangladéš, Bělorusko, Čína, Etiopie, Gruzie, Ghana, Jordánsko, Kazachstán, Malajsie, Pakistán, Palestina, Rusko, Rwanda, Tanzánie, Turecko
Skupina E (velmi vysoké riziko) Afghánistán, Bahrain, Pobřeží slonoviny, Indonésie, Irán, Irák, Maroko, Nigerie, Omán, Filipíny, Katar, Saudská Arábie, Šrí Lanka, Tunis, Uganda, Uzbekistán, Venezuela, Zimbabwe
Skupina F (kritické riziko) Alžír, Angola, Kamerun, Kongo, Egypt, Eritrea, Libye, Sýrie, Jemen

"Velmi nízké riziko" existuje jen ve dvou zemích, Německu a Austrálii. Jen zde prý existují silné protikorupční mechanismy a uplatňuje se zde důrazný parlamentní dohled nad obrannou politikou.

Ve druhé skupině s "nízkým rizikem" korupce je sedm států (Rakousko, Norsko, Jižní Korea, Švédsko, Tchaj-wan, Británie a USA). Česká republika patří v další skupině mezi 16 států s "průměrným rizikem" korupce, mezi jinými spolu s Francií, Řeckem, Maďarskem, Polskem, Slovenskem, Španělskem, Chorvatskem či Kolumbií.

Transparency International v případě České republiky sledovala podle ředitele české pobočky Davida Ondráčky zejména fungování ministerstva obrany, akviziční politiky a parlamentní kontroly.

"Česká republika má (podobně jako sousední země) formálně nastaveny všechny mechanismy, ale jejich funkčnost a efektivita je sporná," uvedl Ondráčka.

Podle něj jsou "velké rezervy v předcházení korupčních rizik ve finančním řízení a akvizicích na ministerstvu obrany, správné synergii kontrolních mechanismů". "Zejména parlamentní kontrola obrany by měla fungovat mnohem efektivněji než dosud", dodal.

Korupce stojí celosvětově 20 miliard dolarů

Podle zprávy se v ČR na průhlednost a protikorupční snahy zaměřuje řada politických dokumentů. V zemi také jsou instituce, které to mají v popisu práce, ale "je jen málo informací o jejich naplňování nebo efektivitě".

Pokud jde o transparentnost akvizic, registruje organizace smíšený obrázek.

Transparentní jsou nestrategické zakázky, ale při citlivých nákupech je méně otevřenosti, tvrdí zpráva o situaci v ČR.

Transparency International odhaduje, že globální hodnota korupce v obranném sektoru je za rok nejméně 20 miliard dolarů. Organizace vychází z údajů Světové banky a Stockholmského mezinárodní ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

V pásmu zemí s "vysokým rizikem" korupce v obranném sektoru je 30 států, "velmi vysoké" riziko je v 18 státech a "kritické riziko" je v sedmi státech (Alžírsko, Angola, Kamerun, Kongo, Egypt, Eritrea, Libye, Sýrie a Jemen). Ukrajina patří do horní poloviny zemí s "vysokým rizikem" korupce v obranném sektoru, Bělorusko a Rusko do dolní poloviny této skupiny zemí.

Podle Transparency International 70 procent sledovaných států selhává v ochraně proti korupci v tomto sektoru, protože prý nemají dostatečné nástroje, jak jí zabránit.

Mizerné kontrolní mechanismy mají dvě třetiny největších dovozců zbraní a polovina největších vývozců.

Index ukazuje, že jen 15 procent zkoumaných vlád má komplexní, průhledný a efektivní politický dohled nad obranným sektorem. Ve 45 procentech je malý nebo nedostatečný dohled a v polovině zemí jsou minimální důkazy o prověřování zbrojních akvizic, uvádí Transparency International.

Vyzývá vlády, aby více otevřely tento "tradičně tajnůstkářský sektor, který zahrnuje velké veřejné zakázky". "Měl by být rozšířen přístup občanů k informacím o vojenských rozpočtech a akvizicích. Poslanci by měli mít na tímto sektorem silnější kontrolu a dohled," uvedla Transparency International.

První index korupce v sektoru obrany, který doplňuje index zbrojařských firem Transparency International, zahrnuje 82 států, na které v roce 2011 připadalo 94 procent světových vojenských výdajů. Transparency International zkoumala 77 indikátorů v pěti oblastech - politika, finance, personální politika, vojenské operace a akvizice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video