Matka týraného Ondřeje a Jakuba Klára Mauerová u soudu.

Matka týraného Ondřeje a Jakuba Klára Mauerová u soudu. | foto: Radek Miča, MF DNES

Znalci psychiky Kláře Mauerové příliš nevěří

  • 38
Chlapci Ondřej a Jakub z Kuřimi byli prokazatelně týráni i rukou své matky Kláry Mauerové. Ta tento týden napsala prohlášení, v němž žádá o klid pro své syny. V celém dopisu však není ani náznak vysvětlení, proč svým dětem ubližovala, ani zmínka, že by si byla vědoma vlastní viny.

"Je mi hrozně líto, co se stalo, a snažím se dělat vše pro to, aby měli moji chlapci co největší naději žít opět krásný život a být od srdce šťastní," píše Mauerová z vazby. - více zde

Pokud se k minulosti vrací, tak jen v obecných obratech, že "se dětem stalo něco hrozného" nebo že "se stalo mnoho nepochopitelného". Podle psychologa Jeronýma Klimeše Mauerová svým dopisem jen něco zastírá. "Je to taková opatrná a diplomatická nóta, která tvrdí: Vina je taky na vás," říká psycholog. Podle něho jde o klasickou manipulativní techniku, která má odvést pozornost od vlastních chyb.

"Říká se tomu distribuce viny. Nedává najevo, že by své chování revidovala. Je to výrok pro veřejnost, nemá to nic společného s jejím skutečným myšlením," domnívá se Klimeš.

Zabývejte se něčím jiným!
Za příliš upřímný nepovažuje dopis Mauerové ani další odbornice, psychiatrička Marta Holanová. Domnívá se, že pro něj existují dvě vysvětlení. "Obraty svědčí o tom, že svůj podíl viny bere jako něco obecného, nikoliv osobního. Ta horší varianta by znamenala, že se prohlášením snaží odpoutat pozornost a docílit, aby se do ničeho nevrtalo," popisuje psychiatrička.

Text dopisu však podle Holanové může napovědět i to, že Klára Mauerová nebere své provinění vážně nebo si jeho vážnost neuvědomuje: "Znamenalo by to, že stále tu záležitost nepovažuje za tak hroznou, jak se jeví nám. Nevím, do jaké míry může být obětí manipulace, ale jako by z toho vyplývalo, že v procesu týrání vnímala něco, co má ještě další význam, o kterém my nic nevíme."

Klára Mauerová "promluvila" z vazby už podruhé. I v prvním prohlášení apelovala na novináře, ať píší o něčem jiném než o jejích synech. A stejně jako tento týden zdůraznila, že své týrané děti nenatáčela. Reaguje tak na domněnky vyšetřovatelů, že za mučením dětí může být prodej sadisticky laděné pornografie. "Zabývejte se něčím užitečným, to, že budete spekulovat kolem mého neštěstí, nikomu nepomůže," psala vloni v září.

Jejím synům se nedávno skutečně přitížilo. To když zjistili, že jejich sestra Anička byla dospělá žena Barbora Škrlová, kterou v roli Adama zadrželi norští policisté. "Tato událost jejich stabilizující se psychický stav na chvíli zhoršila, už je to ale lepší," řekla ředitelka azylového centra Klokánek Ditta Pokorná.

. Co napsala Klára Mauerová z vazby

Pevně doufám, že pokud se stane někomu, zejména dětem, něco hrozného, je největší zájem člověka uchránit ho a pomoci mu minimalizovat následky z prožitých událostí. Pokud mým dětem Kubíkovi a Ondrovi okolí neustále připomíná hrůzy, které zažili, musí čelit posměchu, riziku, že se uvidí v televizi přímo v bolestném zážitku, a spekulacím, které jim jen čím dále tím více zamotávají hlavu, a skutečnost je jiná! Chci opět zdůraznit, že jsem své děti nikdy nenatáčela.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video