Podnět k zahájení stíhání v Hypernově dala policii potravinářská inspekce. Ilustrační foto

Podnět k zahájení stíhání v Hypernově dala policii potravinářská inspekce. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Zkažené maso v Hypernově vyšetřuje policie

  • 32
Po zkažených salámech v českobudějovickém supermarketu Julius Meinl bude mít policie na stole druhý případ potravin zavánějících porušením zákona. Podnět k zahájení trestního stíhání v pražské Hypernově v Nových Butovicích předala policii potravinářská inspekce.

Inspektoři mají v ruce svědectví tří zaměstnanců oddělení masa tamního hypermarketu. Ti popisují praktiky, jak museli přebalovat maso, kterému už skončila trvanlivost, či je marinovat, aby nebylo nic poznat.

"Když masu vyprší trvanlivost, znova se přebalí a prodlouží o další dva dny," popsal řezník Hypernovy Jaroslav Strnad, který do obchodu nastoupil při jeho otevření letos v březnu.

"Přišla jsem v dubnu a už se to tak provádělo. Nařizovali nám to senioři," potvrzuje i jeho kolegyně, Veronika Horešovská. Senioři byli v Hypernově jejich přímí nadřízení.

Jednoho z nich, Petra Voráčka, natočila skrytou kamerou televize Nova. V záběrech přiznává, že prošlé maso se běžně přebalovalo. O dva dny později na tiskové konferenci vše popřel. Jakékoli provinění odmítají i nejvyšší šéfové Aholdu, který provozuje Alberty a Hypernovy.

"Šetření celého případu policií vítáme. V pondělí jsme sami podali trestní oznámení na neznámého pachatele," říká mluvčí Aholdu Kateřina Černá. Podle ní si firma nechala udělat vlastní šetření a na nic nepřišla.

Svědectví zaměstnanců jsou ojedinělá
Ještě před Hypernovou začala policie vyšetřovat praktiky Meinla v Českých Budějovicích. Tam už padla první obvinění a kvůli trestnému činu ohrožení zdraví je stíhána vedoucí úseku lahůdek. Ta nařizovala salámy omývat v octové vodě či okrajovat plesnivé sýry. I v tomto obchodě začala policie pátrat na základě výpovědi zaměstnanců. - více zde

"Svědectví, kdy přijde zaměstnanec a je ochoten svědčit, jsou spíše ojedinělá," říká Pavla Burešová z potravinářské inspekce. Převážně od zákazníků mají za poslední tři týdny dalších 250 stížností.

Zkažené potraviny jsou lákavé sousto i pro politiky. Ministr zemědělství Petr Zgarba navrhuje až 50milionovou pokutu pro obchodníky, kteří obelhávají zákazníky. Dnes je pokuta maximálně tři miliony korun, což je částka, kterou inkasuje český Ahold od zákazníků za 40 minut.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video