ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi si chválí přírodu blízko domu, aktivní v ochraně je však jen desetina

  • 23
O životní prostředí se v Česku zajímají necelé dvě třetiny lidí, polovina však spíš pasivně. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Lidé hodnotí lépe prostředí svého bydliště než republiky jako celku. Nejvíce si u domova cení dostupnosti volné přírody a kvality pitné vody, vadí jim tam naopak hustota silniční dopravy.

Respondenti v průzkumu kromě spokojenosti a zájmu hodnotili také informovanost o stavu životního prostředí. Zde byla republika rozdělená napůl v názorech, zda je informací dostatek či nedostatek.

„V porovnání s předchozím šetřením z května 2019 vzrostl statisticky významně, o devět procentních bodů, podíl těch, kteří hodnotí informace o stavu životního prostředí jako dostatečné a zároveň o osm procentních bodů ubylo těch, kteří je hodnotí jako nedostatečné,“ upozornilo nicméně CVVM.

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ohledně životního prostředí v červnu 2020

Jak ze studie dále vyplynulo, o životní prostředí se zajímá 65 procent Čechů, ovšem pouze 12 procent z toho uvedlo možnost „rozhodně se zajímá“.

„Oproti tomu 34 procent dotázaných uvedlo, že se o tyto informace nezajímá, když 30 procent z nich se ‚spíše nezajímá‘ a čtyři procenta se ‚rozhodně nezajímají‘,“ podotklo CVVM. I tak zaznamenalo Centrum letos nejvyšší zájem o informace o životním prostředí od roku 2009, kdy jej potvrdilo 68 procent lidí.

Zatímco s prostředím v místě svého bydliště je spokojeno 70 procent dotázaných, stav na území Česka jako celku hodnotí kladně jen 53 procent lidí.

Obavy Čechů o životní prostředí rostou, strach z migrace zůstává nejsilnější

Pozitivnější dále byli obyvatelé obcí do dvou tisíc obyvatel či obyvatelé Liberecka a Pardubicka. „Nespokojenější jsou naopak obyvatelé Prahy a Moravskoslezského kraje a lidé žijící ve větších městech,“ uvádí průzkum.

Na spokojenosti se stavem životního prostředí se odráží životní úroveň lidí a spokojenost s vlastním životem. Největší části lidí, 83 procentům, vyhovuje dostupnost volné přírody v místě bydliště. Dále 79 procent respondentů oceňuje kvalitu pitné vody, nedostatky naopak vidí na příliš hustém silničním provozu či zásobách podzemních vod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video