Zhasněte cigarety, přichází Janeček

  • 42
Vždycky je to velký poprask: Přijdeme o tržby. Národní kultura je na kolenou, volá se. Válčí se skoro jako o evropskou ústavu. Uběhne několik týdnů a nic se neděje. Tržby stoupají a národní kultura kvete. To jsou zkušenosti z Irska, Švédska a Itálie, které zakázaly kouření v restauracích.

Nyní něco takového žádá jeden z nejpilnějších tvůrců českých zákonů, křesťanský demokrat Janeček. I vláda chce omezit kuřáky, nikoliv však tak drasticky.

V restauracích i jinde by mohli mít kuřáci vyhrazená místa.

Státní boj proti konzumaci něčeho, co není zakázáno, v sobě vždycky nese rys pokrytectví. Vlády z něj mohou být nařčeny, pokud rády využívají spotřební daně z cigaret a tabákové koncerny mají velký vliv.

Z druhé strany protikuřácké kampaně napadají liberálové jako nepřípustný zásah do lidské svobody. A zatřetí je legrační umělá hierarchie škodlivin, kterou moderní kapitalismus vytvořil: marihuana je zakázána úplně. Cigarety jsou pronásledovány jako škodná. O alkoholu se říká, že škodí, podává se však na pracovních obědech.

Toto rozlišení je zvyklostní a lze uvést tisíc důvodů pro to, aby se obrátilo, či pro to, aby bylo zakázáno všechno, nebo naopak aby bylo vše povoleno včetně reklam a podomního prodeje.

Máme tedy celou debatu smést ze stolu a myslet si o Italech, Irech a Švédech, že zbytečně terorizují značnou část spoluobčanů? Nikoliv. V případě kouření je nesporné, že obtěžuje, případně poškozuje většinu nekuřáků.

Je přirozené a nutné, aby státní moc bránila jejich práva. Ale má tak činit s mírou, neboť kuřáci sice možná propadli zlozvyku, ale nepáchají jím žádný přestupek, natož pak zločin.

Z tohoto hlediska je rozumné vymezit kuřákům oddělený prostor. Paušální zákaz je vlastně uznáním neschopnosti takové oddělení vyřešit technicky a vymoci je silou. Možná to opravdu nejde.

Měkčí řešení však rozhodně stojí za pokus. Teprve když selže, je na místě "irské" Janečkovo řešení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video