Lidé se v novozélandském Christchurchi loučí s oběťmi teroristického útoku....

Lidé se v novozélandském Christchurchi loučí s oběťmi teroristického útoku. (19. března 2019) | foto: Reuters

Obdivovala „frajera“ za masakr „muslimských sviní“. Podmínka je žalobci málo

  • 265
Pražský městský soud v pondělí uložil Renátě Pelikánové dvouletý podmíněný trest za to, že na Facebooku chválila pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ji vinnou z podpory a propagace terorismu. Státní zástupce, který navrhoval poslat Pelikánovou do vězení, se na místě odvolal.

Ženě tak stále hrozí až patnáctiletý trest. Sedmačtyřicetiletá žena u soudu uvedla, že svého příspěvku lituje. Odvolání proti verdiktu se vzdala.

„Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc, když s těma sviněma muslimskýma vlády nic nedělají a ještě jim ustupují,“ napsala Pelikánová podle státního zástupce Martina Bílého na svém facebookovém profilu. Dodala, že muži děkuje za jeho odvahu.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu a hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal.

Pachatel před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení, v němž vysvětlil svou motivaci k útoku. Uvedl, že se inspiroval Andersem Breivikem, který v roce 2011 zabil 77 lidí, mezi nimiž byla většina dětí.

„Málo mrtvých, jdu si dát kávičku“

Lidí, kteří v Česku na sociálních sítích otevřeně schvalovali loňský teroristický útok na novozélandské mešity, je víc. „Víc takových lidí. Muslimové se tu nemají co roztahovat a cpát nám jejich víru,“ psala například jistá Lucie. Lidé také video útočníka sdíleli s tím, že je to hrdina. „Tomu se říká statečnost,“ psal na sociálních sítích další uživatel.

Hrdina, píší lidé o pachateli teroru na Zélandu. Výroky prověří policie

„Nebyli to teroristé, ale hrdinové.“ „Příjemné páteční zprávy,“ psali lidé v diskuzích a na sociálních sítích. „Málo mrtvých. Jdu si dát kávičku,“ znělo z facebookové skupiny Proti pražské kavárně.

V dubnu oznámil pražský městský soud, že obdržel dvě další obžaloby. První na muže z Novojičínska, který diskutoval na serveru drsnysvet.cz. Druhá se týká muže ze Vsetínska, jenž připojil svůj názor pod článek na serveru Novinky.cz

Policie už dříve v Česku řešila nenávistné komentáře na internetu. Například za výroky, které se na podzim 2017 objevily na sociálních sítích pod fotografií žáků první třídy z teplické základní školy, policisté obvinili tři lidi. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Diskutující v komentářích k fotce třídy navrhovali poslat prvňáčky do plynu nebo do třídy hodit granát.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video