Bohumil Fišer

Bohumil Fišer | foto: MF DNES

Zemřel exministr zdravotnictví Bohumil Fišer

  • 25
V Brně zemřel exministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Působil ve vládě Miloše Zemana v letech 2000 až 2002. V pondělí v časných ranních hodinách podlehl vážné nemoci. Bylo mu šedesát sedm let.

Podle Terezy Fojtové, mluvčí Masarykovy univerzity v Brně, kde Fišer pracoval, bývalý ministr zemřel v pondělí brzy ráno v kruhu rodiny.

"Znali jsme se od roku 1997, kdy jsem vstoupil do ČSSD. Vždy mi dokázal do očí říct, co si myslí, a nad jeho názorem jsem se vždy zamýšlel," řekl MF DNES šéf brněnské ČSSD Jeroným Tejc.

Fišer byl podle něj pravým sociálním demokratem, protože uměl lidi spojovat a ne rozdělovat. "Dokázal mluvit s lidmi napříč různými názorovými proudy a přesvědčit je svými názory a zkušenostmi," doplnil Tejc.

Úmrtí Fišera zasáhlo i současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera. „Odchod pana profesora je pro mne osobně hlubokým zármutkem a pro české zdravotnictví velkou ztrátou. Přišli jsme o významného a mezinárodně uznávaného odborníka,"  řekl Heger.

„Osobně jsem si pana profesora velmi vážil a znal ho i jako vynikajícího člověka a politika," dodal.

Fišer byl nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví

Lékařský expert v Zemanově vládě nahradil v únoru 2000 Ivana Davida a v čele resortu zůstal až do konce volebního období v červenci 2002. Stal se tak nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v historii České republiky.

Fišer byl mezinárodně uznávaným odborníkem v oblasti výzkumu srdce a krevního oběhu. Zabýval se především prevencí infarktu a vysokého krevního tlaku. Působil ve Fyziologickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde v roce 1995 dosáhl titulu profesora.

"Lékařská fakulta, kde pracoval od roku 1966, ztratila významnou vědeckou kapacitu, skvělého pedagoga a osobnost, která v posledních dvaceti letech výrazně ovlivňovala její rozvoj," uvedla mluvčí univerzity.

Děkan lékařské fakulty Jiří Mayer iDNES.cz vzkázal, že se kvůli časovému zaneprázdnění vyjádří až u příležitosti pohřbu. 

Fišer napsal několik set vědeckých prací. Od roku 2003 do roku 2006 figuroval ve výkonné radě Světové zdravotnické organizace v Ženevě.

V letech 1966 až 1971 byl členem KSČ. Do sociální demokracie vstoupil v roce 1993 a patřil k hlavním stranickým odborníkům na oblast zdravotnictví. Působil také v zastupitelstvu Brna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video