Jaroslav Škarvada dostal v roce 2003 od prezidenta státní vyznamenání. (28. října 2003)

Jaroslav Škarvada dostal v roce 2003 od prezidenta státní vyznamenání. (28. října 2003) | foto: Dan Materna, MAFRA

Zemřel biskup Jaroslav Škarvada, sekretář kardinála Berana

  • 6
Ve věku nedožitých 86 let zemřel v pondělí v Praze biskup Jaroslav Škarvada. Dlouhá léta působil v exilu, kde zůstal kvůli politické situaci v totalitním Československu. Dělal mimo jiné sekretáře podobně postiženému kardinálu Josefu Beranovi.

Jaroslav Škarvada se narodil 14. 9. 1924 v Praze. Vystudoval papežskou Lateránskou a později Gregoriánskou univerzitu v Římě. Na kněze byl vysvěcen roku 1949.

"Často se o něm hovořilo jako o nenapravitelném optimistovi, který svou dobrou náladou dokázal ´nakazit´ všechny kolem sebe. A přitom prošel tolikerou beznadějí a zažil mnoho těžkých chvil 20. století," píše se o Škarvadovi na stránce pražského arcibiskupství.

Kvůli politické situaci v bývalém Československu po komunistickém puči v únoru 1948 byl Škarvadovi znemožněn návrat do vlasti.

Pracoval proto nejprve v Itálii jako profesor dogmatiky v regionálním semináři v Chieti, od roku 1965 působil jako sekretář kardinála Berana.Jeho hlas zněl i na vlnách Hlasu Ameriky, Svobodné Evropy a Vatikánského rozhlasu.

Škarvada byl v exilu pověřen organizací duchovní péče o české krajany v zahraničí a stal se spolupracovníkem vatikánského Státního sekretariátu. V roce 1982 byl jmenován titulárním litomyšlským biskupem, o rok později ho papež Jan Pavel II. ve vatikánské bazilice sv. Petra vysvětil na biskupa.

Po návratu do vlasti se v roce 1991 stal pražským světícím biskupem, od ledna 1993 do září 2002 byl proboštem Metropolitní kapituly u sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze.

V roce 2003 mu prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání, Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video