Zemanův návrat?

Kdo s čím zachází... Tak by se dal uvést rozbor pozoruhodného počinu sociální demokracie, totiž vybrat kandidáta na prezidenta v jakémsi referendu. Zpackaná akce, kde byly dva druhy hlasovacích lístků a kde si občan mohl z důvodů chabé organizace přijít podle libosti zahlasovat i vícekrát, mnoho lidí nepřitáhla.

Jako by občané šestým smyslem vytušili, že jde o něco jiného. Měli se totiž pravděpodobně stát nástrojem kuloárních intrik v ČSSD.

Zemanovi odpůrci se zřejmě domnívali, že využijí oblíbenosti jiných kandidátů mezi občany a zároveň značné neoblíbenosti bývalého premiéra.

Kdyby "referendum" dopadlo podle jejich představ, mohli by důchodce z Vysočiny definitivně poslat na odpočinek a ještě za autora svého vlastního rozhodnutí odstavit Zemana označit lid.

Lid však zareagoval po svém a nikdo teď nemůže vyloučit, že se celý podnik obrátí proti těm, kteří ho upoceně dali dohromady.

Co kdyby Zeman získal nepřehlédnutelné množství stranických hlasů? I to se už proslýchá, byť volební urny ještě skrývají své tajemství. Jak to zaonačit, aby ho pak z kandidatury přesto vystrnadili?

A co kdyby se bývalý prognostik v odhadu situace nezmýlil a místo stromů na Vysočině počal objímat porosty zahrad na Hradčanech? Sami nemusíme být prognostiky, abychom tušili, že výsledek takové volby lze označit jen jedním slovem: krize.

Určitě vnitropolitická, protože nový prezident by jistě ztrátou paměti netrpěl a odpůrce a věrné by si dobře pamatoval. A mezinárodní krize? Starého politika novým kouskům nenaučíš.

A ty staré kousky máme ještě v živé paměti. Co bonmot, to často i torpédo vypálené do snah české diplomacie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video