Premiér Miloš Zeman a novinář Ivan Brezina

Premiér Miloš Zeman a novinář Ivan Brezina v soudní budově. | foto: ČTK

Zeman se nakonec musí omluvit novináři Brezinovi

  • 20
Expremiér Miloš Zeman se má omluvit novináři Ivanu Brezinovi za obvinění z korupce. Měl by mu také vyplatit odškodné 50 tisíc korun. Rozhodl tak Vrchní soud v Praze. Brezina žaloval Zemana již v roce 1999.
Zeman o Brezinovi tehdy řekl, že za peníze energetické společnosti ČEZ psal články podporující dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

Dřívější rozhodnutí Vrchního a Nejvyššího soudu, podle nichž se Zeman nemusel novináři omlouvat ani mu zaplatit odškodné (více zde), zrušil v listopadu 2005 Ústavní soud.

Zeman, který se dnešního soudního jednání nezúčastnil, se má Brezinovi omluvit v deníku MF DNES. Kromě finanční satisfakce musí novináři ještě uhradit soudní výlohy. Ty se podle Breziny pohybují rovněž kolem 50 tisíc korun. Proti soudnímu rozhodnutí může Zeman podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Brezina se chce ale ještě domáhat svých práv u mezinárodního soudu. "České soudy mě prostě osm let nedokázaly ochránit před lží. Domnívám se, že jim to trvalo tak dlouho právě proto, že tu lež řekl premiér," řekl.

Vrchní a Nejvyšší soud se ve svých dřívějších rozsudcích přiklonily k Zemanovu vysvětlení, že jen zopakoval to, co mu sdělil tehdejší generální ředitel ČEZ Milan Černý. Podle Ústavního soudu si měl premiér tyto informace ověřit. - více zde

Předchozí verdikty podle něj porušily základní právo novináře na zachování osobní cti a dobré pověsti. Novináře obecně sice Ústavní soud označil za veřejně činnou osobu, jejíž práce může být z hlediska ústavy terčem veřejné kritiky, musí však být podložena fakty.

Závažnost Zemanova obvinění navíc podle Ústavního soudu přesahuje zájmy jednotlivce, protože sdělení zpochybnilo pověst komunity novinářů jako profesní skupiny.

Zeman v červnu 1999 novinářům jmenoval Brezinu jako příklad zkorumpovaného žurnalisty. "Když si přejete nějaké konkrétní důkazy o korupci novinářů, dovolte, abych vám jeden dal," uvedl v roce 1999 Zeman Brezinovo obvinění z korupce.

Brezina v tisku sice obhajoval jadernou energetiku, nikdy se však neprokázalo, že by to dělal na základě smlouvy s ČEZ nebo za peníze společnosti. Městský soud dal v roce 1999 za pravdu novináři s tím, že jej Zeman svým výrokem poškodil. Jeho rozsudek ale zrušil Vrchní soud v Praze a Brezina neuspěl ani v roce 2003 s dovoláním u Nejvyššího soudu.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video