Zeman: Cestu do USA jsem odložil kvůli Pilipovi

Kvůli návrhu poslance Unie Svobody Ivana Pilipa na snížení spotřební daně u nafty a benzínu se premiér Miloš Zeman rozhodl odložit svou cestu do Spojených států. Premiér to řekl novinářům v reakci na informace dnešního čísla týdeníku Respekt, podle kterého měli Američané výhrady proti jednomu z organizátorů cesty, čechoameričanovi Milanu Jedličkovi. Ten má podle Respektu záznam v americkém trestním rejstříku.

Zeman Pilipův návrh na snížení daně z cen nafty a benzínu označil za populistický pokus o destabilizaci politické scény a ztížení přijetí státního rozpočtu.

"Se vší vážností bych chtěl upozornit, že případné schválení tohoto populistického návrhu by velmi vážně narušilo politickou stabilitu v České republice," řekl Zeman.

Podle premiéra Zemana by snížení spotřební daně u pohonných hmot jen snížilo příjmy do státního rozpočtu o asi 11 miliard korun, benzín ani nafta by ale nezlevnily a jen by se zvětšil zisk obchodníků. Daňová zátěž pohonných hmot je navíc podle premiéra v Evropské unii větší, než v ČR.

Informace Respektu označil premiér za blábol
Tvrzení týdeníku Respekt, který odložení cesty plánované na počátek října dává do souvislosti s výhradami americké strany, označil premiér za "blábol".

Uvedl také, že informace o Čechoameričanovi Milanu Jedličkovi si přečetl s nesmírným
údivem. "Opravdu nepotřebuji, aby nějaký mafián organizoval moji cestu kamkoliv," dodal Zeman.

Podle Respektu měl na tohoto muže, který má být v kontaktu se šéfem premiérových poradců Miroslavem Šloufem, Zemana upozorňovat na základě zprávy FBI i americký velvyslanec John Shattuck.

Zeman to popřel s tím, že se Shattuckem hovořili o uvolnění cel na české sýry a textil, o Letu Kunovice a o vývozu L-159 prostřednictvím světové obchodní sítě
firmy Boeing.

Respekt: Jedlička je podezřelý z účasti na vraždě agenta FBI
Respekt uvádí, že Jedlička má záznam v americkém trestním rejstříku a je podezřelý z účasti na vraždě agenta amerického protidrogového úřadu.

Společně se Šloufem měli být letos v lednu členy vládní delegace do Iráku. Seznam členů delegace dosud ministerstvo zahraničí nezveřejnilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video