Strany podle obou předsedů spolu mají dobré dlouholeté zkušenosti na komunální úrovni. (6. srpna 2009)

Strany podle obou předsedů spolu mají dobré dlouholeté zkušenosti na komunální úrovni. (6. srpna 2009) | foto: ČTK

Zelení před volbami spojili síly se Stranou pro otevřenou společnost

  • 19
Předseda Strany zelených Ondřej Liška podepsal dohodu o dlouhodobé spolupráci s lídrem Strany pro otevřenou společnost Pavlem Rytířem. Zelení slíbili straně, na jejíž kandidátce byla do Senátu zvolena Soňa Paukrtová, místa na kandidátkách pro mimořádné sněmovní volby.

Ke spolupráci se strany zavázaly i pro další senátní a komunální volby. Vedle SOS jednali zelení i se zástupci hnutí Zelení, které se v říjnu voleb nezúčastní.

„Do sněmovních voleb tak půjde na rozdíl od evropských jen jedna zelená strana,“ uvedl Liška na tiskové konferenci. V červnu se o místa v evropském parlamentu ucházely tři subjekty se „zeleným“ názvem.

Demokratická strana zelených, která vznikla odštěpením části SZ letos na jaře, se rozhodla nominovat do voleb poslankyni Olgu Zubovou na kandidátce ČSSD.

O vstup do Sněmovny bude usilovat z pátého místa pražské kandidátky s podporou více než devíti milionů korun od bývalého člena SZ Jaromíra Soukupa. - více čtěte zde

SZ stejně jako další zelené subjekty v červnových volbách neuspěla. Nyní se podle průzkumů veřejného mínění její preference vracejí ke čtyřem procentům, což Liška označil za návrat zelených do hry o parlament.

Vzhledem k nepříliš nadité stranické pokladně SZ investuje do kampaně, kterou odstartuje v prvním zářijovém týdnu, nanejvýše „jednotky milionů korun“. Přispějí i jednotliví kandidáti a SOS.

„Dohoda není volební koalicí“

Zástupce SOS, vysokoškolský pedagog, ekolog a advokát Svatomír Mlčoch, povede jihočeskou kandidátku zelených. „Máme se zelenými mnoho společného,“ soudí Mlčoch.

„SOS klade také mimořádný důraz na slušnost v politice, která u nás dosud chybí, na úzkou spolupráci politiky s občanskou společností, na boj proti korupci a přebujelému lobbismu. Věřím, že společně se zelenými se nám podaří přinést do parlamentu hodnoty a témata, která voliči dosud postrádají,“ uvedl.

Třiapadesátiletý Mlčoch kandidoval za zelené do parlamentu už v roce 2006 a spolupracuje s nimi v českobudějovickém zastupitelstvu.

Předseda Strany pro otevřenou společnost Pavel Rytíř doplnil, že dohoda o spolupráci mezi SZ a SOS není volební koalicí. „Naši lidé obohatí kandidátní listiny Strany zelených v některých krajích. Zelený program tak bude silnější,“ říká.

Podle dnes uzavřené dohody strana získá také druhé místo v Libereckém kraji, třetí místo v Ústeckém a do první pětky se zástupci SOS dostanou také v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji.

Strany spolu podle obou předsedů mají dobré dlouholeté zkušenosti na komunální úrovni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video