ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

EU vám vypne spotřebiče. Lži o Green Dealu ovládly internet v Česku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zelená dohoda pro Evropu jako zbraň hromadného ničení. Česká alternativní i mainstreamová média plní zkratky, že takzvaný Green Deal může za všechno, v poslední době hlavně za energetickou krizi. Expertky v nových výzkumech zjistily, že zkreslené informace živí národně pravicoví politici a pojí se s dlouhodobým zpochybňováním změny klimatu, kterým proslula fosilní lobby prosazující neekologická paliva.

Mezi evropskými státy panuje shoda, že je nutné chránit životní prostředí, snižovat emise skleníkových plynů, a tím zamezit nejhorším dopadům klimatické krize. Zelená opatření mají zároveň přinést ekonomické a sociální výhody. Tímto směrem se ubírají cíle Evropské Zelené Dohody (EZD). Češi se ale v médiích či na sociálních sítích dočtou přesný opak.

„Osobně jsem byla překvapená z vysokého počtu výsledků, které zpochybňovaly existenci klimatické změny a popisovaly zvyšování průměrné teploty jako přirozený jev, který je nezávislý na lidské činnosti,“ přibližuje výsledky nedávného výzkumu jeho autorka Tatiana Mindeková z Institutu pro evropskou politiku (EUROPEUM).

Pozitivní článek, který by naopak vysvětloval přínosy politik ve spojitosti se Zelenou dohodou, výzkum v Česku nezaznamenal.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video