ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Děti více holdují tabáku i alkoholu, nové kurzy mají pomoct zachytit závislost

  • 33
Přes 100 tisíc českých dětí a mladistvých pije nadměrné množství alkoholu a 40 tisíc dospívajících kouří. Podle Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy by to mohly změnit online kurzy pro pediatry a gynekology. Lékařům by mohly pomoci odhalit závislosti už při běžné preventivní prohlídce.

„Chceme, aby kurz byl všem dostupný, bude za 500 korun. Žijeme v digitální době, proto bude online formou, aby lékaři nemuseli jezdit přes půl republiky. Máme šanci problém zachytit u dětských praktiků,“ uvedl ve čtvrtek přednosta Kliniky adiktologie Michal Miovský.

Kurzy připravili odborníci z VFN a 1. lékařské fakulty spolu se Společností praktických lékařů pro děti a dorost za podpory Nadace Sirius. Měly by lékaře naučit, jak s dítětem o zkušenostech s návykovými látkami mluvit.

V rámci krátké intervence by pak lékaři měli chválit dospívajícího, který návykové látky nebere. Podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Aleny Šebkové je včasný záchyt a prevence nejlepším způsobem, jak potenciální závislosti předejít.

Někdo se k těžké závislosti propije během několika měsíců, říká primářka

„Téměř každé dítě mi řekne, že už má zkušenost s alkoholem. Musíme mít přístup k terapii, není dostatek psychologů a psychiatrů, dětských praktiků,“ doplnila Šebková.

Podle ní je společnost velmi tolerantní k návykovým látkám, hlavně co se týče alkoholu. Dodala, že není dobré, aby se legalizovalo konopí, protože vedle alkoholu a tabáku by to přineslo další návykovou látku do života dětí, ke které by se dostávaly snáz.

Miovský iDNES.cz řekl, že často děti končí na Klinice adiktologie na detoxu v případech velmi těžké intoxikace. „Mnohdy mají v sobě velmi vysoké dávky alkoholu, zvlášť když jsou nakombinované s nějakou další látkou, že děti jsou opravdu na hranici přežití,“ podotkl Miovský.

U mladistvých převažuje alkohol a nikotin

Podle Miovského jsou kurzy součástí většího plánu, který by se měl zaobírat dětskou závislostí. Mimo jiné se chtějí zaměřit i na vzdělávání sester v adiktologických zařízeních, dále chtějí mířit i na školy a sociální zařízení.

Mezi dětmi převažuje závislost především na tabáku s alkoholem a konopí. Zároveň stoupá i nadužívání elektroniky, jako jsou telefony a internet. Tím se zvyšuje závislost i na videohrách a pornografii.

„Pravidelné pití alkoholu je otázka téměř deseti procent dětské populace. Výrazný trend je nárůst nelátkových závislostí, tedy třeba na elektronice, v klinické podobě. Tedy, ne že dítě jen zlobí a neposlouchá rodiče, ale o vážných problémech, napadení rodičů a podobně. To je moment, kdy rodiny velmi často končí u nás,“ přiblížil Miovský.

Podle výzkumu z roku 2018 přes 100 tisíc mladistvých pije nadměrné množství alkoholu a 40 tisíc dospívajících kouří. „Toto jsou předcovidová čísla. Trend je ale jednoznačný, covid to rozhýbal, protože děti neměly aktivity mimo domov,“ zmínil Miovský.

Vláda podpořila návrh na regulovaný prodej kratomu, jen pro dospělé

Závislostmi zamíchaly i nové látky, které v Česku získávají popularitu, jako je kratom, HCC či tabákové sáčky. „U nových látek se musíme připravit na další velkou skupinu pacientů, může to znamenat velké problémy,“ zmínil Popov.

Riziko závislostí u dětí zvyšují různé faktory, třeba malá sebedůvěra, špatný školní prospěch nebo zanedbání či zneužívání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video