Zapis černých pasažérů se změní

Praha - Průhlednější systém shromažďování osobních údajů černých pasažérů zavede od května pražský dopravní podnik. Pokud člověk bez platné jízdenky odmítne zaplatit na místě, revizor přímo před ním vypíše údaje do nového formuláře, který může cestující podepsat. "Opatření zavedly na doporučení Úřadu pro ochranu osobních údajů i další dopravní podniky v jiných městech," sdělila mluvčí pražského podniku Zuzana Knoblochová.

Černý pasažér, pokud nezaplatí na místě, musí prokázat své osobní údaje. Revizor je zaznamená a poskytne mu kopii zápisu. Na zadní straně je návod, jak může pokutu zaplatit.

Zároveň je informován, že v opačném případě podnik zařadí jeho údaje do svého systému a využije je pro vymáhání pokuty.

Pokud cestující bez platné jízdenky zaplatí na místě, nebo do 15 dnů v pokladně podniku, činí postih 400 korun. Po této lhůtě je pokuta dvojnásobná. V případě soudního vymáhání lidé vydají kvůli postihu řádově tisíce korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video