Zámky zůstanou dál v péči státu

Hradec nad Moravicí - Spory o to, kdo bude od ledna příštího roku novým pánem zámku v Hradci nad Moravicí, skončily. I po zániku okresního úřadu si roli zřizovatele organizace, spravující zámky v Hradci a Raduni na Opavsku, ponechá stát. Využije k tomu služeb Památkového ústavu v Ostravě. Starosta Hradce nad Moravicí Josef Vícha i další zastupitelé Moravskoslezského kraje netají zklamání.
Doufali totiž, že stejně jako další objekty mohli by také zámek získat pod svoji správu. "Zámek je pěkným historickým, kulturním i společenským centrem. Je logické, že bychom ho rádi víc využívali pro potřeby města i kraje," řekl starosta Vícha. "Bude-li zámek patřit památkářům, nebudeme téměř mít možnost cokoli ovlivnit," bojí se.

Krajský hejtman Evžen Tošenovský napsal dopis ministru kultury Pavlu Dostálovi, ve kterém projevil zájem kraje o zámek. Ministr ale odpověděl, že vláda se rozhodla ponechat několik celostátně nejvýznamnějších hradů a zámků nadále v majetku státu.

"Jde o úzký výběr z velkého množství kulturních i národních památek, které přecházejí do majetku krajů a obcí," uvedl Dostál. Správkyně zámeckých sbírek v Hradci a Raduni Eva Kolářová si oddechla. Řešení navržené vládou považuje za správné.

"Jsme státní a státní zůstaneme, tak to bylo v plánu. Památkový ústav už teď spravuje asi osmdesát procent zpřístupněných státních zámků. Rozhodnutí, že od ledna bude spravovat i zbylých dvacet procent objektů, které zatím patří pod okresní úřady, je tedy v současnosti jediným systémovým řešením," vysvětluje.

"Nerozumím příliš té vzrušené diskusi, která se najednou rozpoutala kolem zámku. Krajští zastupitelé navíc jednali o nás bez nás, za námi nepřišli," podotkla.
Kolářová tvrdí, že návštěvníci zámku změnu zřizovatele nijak nepocítí. "Město se obává, že nebude moci na zámku pořádat poutě a podobné kulturní akce. Ale vše je otázka domluvy," míní. "Snad to tak bude," doufá Vícha. "Zatím máme spolupráci velmi dobrou," připustil.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video