Osm párů už se stačilo „rozvést“. Ilustrační foto.

Osm párů už se stačilo „rozvést“. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Zákon o registrovaném partnerství už využily stovky párů

  • 354
Do konce loňského roku uzavřelo v Česku registrované partnerství celkem 487 homosexuálních párů. Výrazně přitom převažovaly mužské páry. Osm svazků už zaniklo, v pěti případech šlo o lesbické dvojice.

O průzkumu informovala agentura Sidovsky Management.

Zákon o registrovaném partnerství, který umožňuje svazky gayů i lesbiček, platí od 1. července 2006. Možnosti legálně uzavřít svazek od té doby využilo 353 mužských a 134 ženských párů.

Ve čtyřech desítkách případů byl partner či partnerka ze zahraničí. Šlo hlavně o cizince ze Slovenska, ale také z Ázerbájdžánu, Tchaj-wanu, Izraele, Mexika, Kazachstánu, Arménie, Nizozemska, USA a Kanady.

Značný nárůst vstupů do partnerství zaznamenaly v druhém pololetí roku 2007 například Olomoucký, Karlovarský a Jihočeský kraj.

Homosexualita byla v Československu do roku 1961 trestná. Zákon o registrovaném partnerství přijala sněmovna v březnu 2006, když nejtěsnější možnou většinou přehlasovala veto prezidenta Václava Klause.

Zákon upravuje vznik a zánik svazku. Svazek partnerům a partnerkám mimo jiné zaručuje nárok na informace o zdravotním stavu jejich protějšku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video