Petiční akce KSM patří mezi největší, kterými se Sněmovna v posledních letech zabývala. Ilustrační foto

Petiční akce KSM patří mezi největší, kterými se Sněmovna v posledních letech zabývala. Ilustrační foto | foto: Michal Šula, MF DNES

Zakázaní mladí komunisté získali přes 180 tisíc podpisů proti radaru

  • 38
Přes 180 tisíc podpisů získali mladí komunisté pod petici proti plánovanému vybudování americké radarové základny v Brdech. Organizátoři předají archy s podpisy v úterý petičnímu výboru Sněmovny, který se touto peticí už opakovaně zabýval.

Média o tom informoval předseda soudem zakázaného Komunistického svazu mládeže (KSM) Milan Krajča. V podpisových akcích, mítincích i v protestních shromážděních proti umístění základny, kterou podle průzkumů odmítají asi dvě třetiny Čechů, hodlají mladí komunisté podle Krajči nadále pokračovat.

Největší demonstrace chystají spolu s dalšími odpůrci radaru na dobu, kdy smlouvu mezi ČR a USA o jeho vybudování bude projednávat Poslanecká sněmovna. Termín, kdy ji zákonodárcům předloží, vláda zatím neoznámila.

Petiční akce KSM proti základně patří mezi největší, kterými se Sněmovna v posledních letech zabývala. Petiční výbor už dostal archy s více než 200 tisíci podpisy od odpůrců radaru v Česku. Jako poslední mu 19. srpna předala zhruba 50 tisíc podpisů iniciativa Ne základnám.

Hlavní smlouvu o výstavbě radaru podepsalo Česko s Američany v červenci. Spolu se silem s desítkou antiraket, které má stát v Polsku, bude součástí protiraketového štítu USA v Evropě, namířeného proti nepřátelským státům jako Írán.

Minulý týden Praha a Washington údajně také dojednaly smlouvu o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území (SOFA). Její text je podle českého ministerstva obrany hotov a zbývá doladit detaily.

Česká vláda by smlouvu údajně měla projednávat tento nebo příští týden. Pokud smlouvy schválí český parlament, kde však nemají zajištěnu podporu, musí je ještě podepsat prezident republiky.

Program KSM v rozporu s ústavou
Ministerstvo vnitra rozpustilo KSM v říjnu 2006, neboť jeho program byl podle něj v rozporu s Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod. Městský soud v Praze závěr ministerstva uznal. KSM podal proti rozsudku soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Petici proti základně organizuje tříčlenný tým složený ze členů KSM, kteří tvrdí, že poslancům nic nebrání v tom, aby se jejich akcí zabývali.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video