(ilustrační snímek) | foto: AP

Conte žádá v dopisu o pomoc s migranty. Česko žádné nepřijme, uvedl Babiš

  • 1630
Italský premiér Giuseppe Conte požádal země Evropské unie, aby se postaraly o část ze skupiny 450 migrantů, o kterou se Itálie pře s Maltou. Informoval o tom premiér Andrej Babiš s tím, že Česko nikoho nepřijme.

„Dostal jsem od premiéra Conteho spolu s ostatními premiéry EU kopii dopisu adresovanému předsedovi Evropské rady Tuskovi a Evropské komise Junckerovi, kde italský premiér žádá, aby se EU postarala o část ze 450 lidí, kteří jsou nyní na moři. Takový přístup je cesta do pekel,“ napsal Babiš na svém Twitteru s tím, že takový postup bude motivovat pašeráky.

„Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet,“ ujistil Babiš.

15.července 2018 v 10:31, příspěvek archivován: 15.července 2018 v 10:52

Jen motivuje pašeráky a zvyšuje jejich příjmy. Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet.

Podle Babiše je nejlepším řešením nedopustit vylodění migrantů v Evropě a všechny lodě vracet zpátky. Takzvaný australský model by prý vyslal jasný signál, že nelegální migrace skončila.

Babiš dále uvedl, že považuje za nejlepší řešení pomoc přímo v zemích, odkud lidé přicházejí. „Přijímat lidi není žádné řešení, naopak to ještě zvětšuje problém, který v Evropě máme,“ uzavřel Babiš.

O lodi se 450 migranty se začalo mluvit v pátek v souvislosti se vzbouřenou skupinou, která se dostala do Itálie. Nová loď se stala předmětem sváru mezi Itálií a Maltou. Podle italských úřadů se plavidlo nacházelo v maltských vodách, a tak přenechaly záchranné práce Maltě.

V sobotu se pak Malta spolu s Francií usnesly, že převezmou po 50 migrantech. „Velmi rychle budou následovat nabídky dalších evropských států,“ napsal premiér Conte v sobotu na twitteru. Podle italských úřadů se uvažuje také o převezení lidí zpět do Libye.

27. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video