Zadlužení paláce Akropolis vyvolalo politickou bouři na Praze 3

Praha - Dva žižkovští sociální demokraté mají být vyloučeni z poslaneckého klubu radnice Prahy 3 za to, jak minulý týden hlasovali o kauze paláce Akropolis. Žižkovští poslanci tehdy rozhodli o tom, že pohledávku za nesplacený úvěr poskytnutý na rekonstrukci paláce Akropolis odprodají za podstatně nižší cenu dlužníkovi, společnosti Žižkovská divadelní a hudební agentura (ŽDHA). Senátor Vladimír Zeman (Unie svobody) je však přesvědčený, že politickou odpovědnost nese ODS, protože většina lidí z vedení žižkovské radnice jsou členy ODS stejně jako Pavel Hurda, majoritní vlastník společnosti ŽDHA.

Senátor Zeman je zklamaný tím, že rozhodnutí žižkovského zastupitelstva umožnilo, aby zvítězil dlužník nad věřitelem.

"Stěžejní v tomto případu je spojenectví ODS. Bohužel se do hlasování ve prospěch zadlužené společnosti zamíchali i lidé z jiných politických stran. Na to si neumím odpovědět," zamýšlí se senátor nad tím, že ani jeden politický klub při hlasování žižkovského zastupitelstva nebyl jednotný.

Obvodní výkonný výbor sociálních demokratů nyní žádá, aby jejich straničtí kolegové Josef Straka a Karel Kupka v důsledku svého hlasování ve prospěch Hurdy rezignovali na funkce. Pokud tak neučiní, zvažují jejich odvolání.

"Předpokládám, že na nedělní poslanecký klub přijdou s oznámením o rezignaci. Právě jejich dva hlasy rozhodly o výsledku hlasování," sdělil předseda klubu ČSSD na žižkovské radnici Michal Kucián.

Šéf pražské ODS Jan Bürgermeister a starosta Prahy 1 vidí v názorové roztříštěnosti celého politického spektra důkaz toho, že nejde o politickou kauzu. "V pražském klubu ODS je klid.

Nebudeme zasahovat do vnitřních věcí třetí městské části. Na regionální radě jsme o tom podrobně diskutovali, včetně rizika, zda to nepoškodí ODS. Jsme však přesvědčeni, že to není politický problém, ale ryze věcný," prohlásil Bürgermeister. Podle Zemana je však palác Akropolis příběhem o tom, že stále existuje nerovnost mezi lidmi.

Po dramatickém jednání schválilo počátkem října zastupitelstvo Prahy 3 převod dluhu ve výši téměř 120 miliónů korun Žižkovské divadelní

a hudební agentury provozující Palác Akropolis na společníka této agentury a člena zastupitelstva Pavla Hurdu za 13,5 miliónu korun. Dluh,

který agentura za několik let vytvořila u České spořitelny, získala letos radnice od spořitelny za 13 miliónů. Zastupitelé za ČSSD byli, kromě

Straky a Kupky, proti tomuto převodu a navrhovali vlastní usnesení, které by radnici zavazovalo o celé věci ještě dále jednat.

Hurda je částí zastupitelů, ale i více než stovkou občanů, kteří podepsali protestní petici, považován za nedůvěryhodného člověka s neprůhlednými obchodními vztahy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video