Za alkohol před jízdou má hrozit rok vězení

  • 28
Dáte si k obědu jedno pivo a nasednete do automobilu. Krátce nato vás zastaví policisté a provedou vám test na alkohol. Nyní za takové chování hrozí pouze pokuta, v krajním případě ztráta řidičského oprávnění. V budoucnu má být trest mnohem tvrdší - až jeden rok vězení.

V případě profesionálních řidičů to mají být až tři roky.

Návrh, o kterém už před časem hovořil ministr dopravy Milan Šimonovský, je hotov. Nyní se zvažuje, jak ho nejrychleji prosadit.

"Změna, aby byla jízda s alkoholem posuzována jako trestný čin a ne jako přestupek, by se mohla objevit v připravovaném znění trestního zákona," uvedl Šimonovský.

Projednávání nové verze trestního zákona tento týden ukončila legislativní rada vlády a nic už nebrání, aby ji dostali na stůl ministři. Má se tak stát nejpozději do konce dubna.

Ve většině evropských států je jízda v opilosti trestným činem, ale až od určité hranice alkoholu v krvi. V Německu je to půl promile. Šimonovského návrh proto může narazit u poslanců.

"Hodnotit jízdu pod vlivem alkoholu bez stanovení nějaké minimální hranice, jako to je v západoevropských státech, je sázka na brutální represi," řekl poslanec ODS Ivan Langer.

Otázkou je, odkdy by mohl Šimonovského návrh platit. Nový trestní zákon, do kterého by svůj nápad chtěl vložit, totiž čeká ještě složitá cesta přes parlament. "Nový trestní zákon velmi mění současnou praxi. Zpřísňuje tresty a zavádí nové trestné činy. Dá se proto čekat, že některé věci vzbudí v Poslanecké sněmovně velkou diskusi," připustil Pavel Šámal, soudce Nejvyššího soudu a hlavní autor nového návrhu.

"Náš odhad je, že by novela trestního zákona mohla začít platit od ledna 2006. Dřívější termín je nereálný. Uvidíme však, co na to poslanci," řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Ministerstvo dopravy se proto pojistilo a jeho úředníci připravili několik postupů, jak návrh, aby se z jízdy s alkoholem v krvi stal trestný čin, dostat do platné legislativy co nejdřív. Vězení za jízdu pod vlivem alkoholu by tak mohlo hrozit už v průběhu příštího roku.

"Vymysleli jsme tři možnosti. První je začlenit návrh do připravovaného nového trestního zákona, druhou je prosadit ho do novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou nyní projednává parlament," uvedla jedna z úřednic legislativního odboru ministerstva dopravy. "A pokud by to vypadalo, že v krátkém čase neprojde ani jedna z možností, zkusí návrh prosadit jako novelu v současnosti platného trestního zákona některý z poslanců," dodala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video