Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 6. 2008 18:38

VÝSTRAŽNÁ STÁVKA ODBORŮ

Zdroj: iDNES.cz a MF DNES

11:17
Stávky se neúčastní pražská nemocnice Na Homolce. "Nemocnice jako celek se ke stávce nepřipojila. Mohou tu ale být někteří kolegové, kteří ji podporují," řekla ČTK mluvčí nemocnice Na Homolce Jitka Kalousková.
11:13
Odbory hlásí přerušení práce ve dvou průmyslových podnicích v Pardubickém kraji, v dalších se zaměstnanci k akci přihlásí jen proklamativně, stejně jako v památkových ústavech a ve školách. "Z větších podniků se výroba přeruší ve společnostech ETA Hlinsko a Czech Blades Jevíčko," řekl ČTK předseda regionální rady Českomoravské komory odborových svazů Pardubického kraje Karel Rosenberger.
11:12
Bez omezení provozu funguje šternberská, hranická, jesenická a šumperská nemocnice. Podle ředitele hranické nemocnice Eduarda Sohlicha se nemocnice ke stávce nepřipojila. "Pracujeme v plném provozu. Odbory tady jsou, ale poptávka po tom není. Myslíme si, že je potřeba pracovat. Stávkováním se nic nevyřeší," řekl dnes ČTK Sohlich.
11:10
Prostějovská i přerovská nemocnice budou stávkovat hodinu od 13:00 omezením provozu. Stávkovat zde má podle ČTK asi třetina zaměstnanců.
11:09
"Nijak jsme stávku nepocítili, dokonce jsme ani nečekali," uvedli pro ČTK manželé Kvapilovi, kteří navštívili olomouckou fakultní nemocnici. Stejně reagovali i další oslovení pacienti. "Byli na mě ochotní a milí, s jejich požadavky plně souhlasím," řekla Anna Rajová, která do nemocnice dochází jednou za tři měsíce. Miroslav Peštuka z Uničova prý stávku poznal jen díky tomu, že lékaři měli na sobě stávkové označení, na ambulanci byl standardně ošetřen. "Vláda je proti pacientům, se stávkou souhlasím," prohlásil.
11:07
V Mladé Boleslavi nevyjedou i některé autobusy, naopak v Kladně by měly být v provozu. "Podle informací, které mám od řidičů, zaměstnanci zvolí jinou formu protestu," řekl ČTK ředitel společnosti ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.
11:05
Výrobu nepřeruší zaměstnanci automobilky TPCA. K protestu se ale budou moci připojit symbolicky, například formou podpisové akce. ČTK to sdělila předsedkyně podnikové odborové organizace Klára Bačová.
11:04
Stávkovat se bude od 13:00 v největší české automobilce Škoda Auto. Podle předsedy podnikových odborů Jaroslava Povšíka většina zaměstnanců v závodech v Mladé Boleslavi, v Kvasinách a ve Vrchlabí přeruší výrobu. Hodinové přerušení výroby znamená výpadek asi 100 aut.
11:02
Pražské tramvaje se při stávce zastaví, předpokládají odboráři. Řidiči autobusů a tramvají mají podle pokynů odborových organizací dbát na bezpečnost cestujících, lidé by z dopravních prostředků měli vystupovat v zastávkách. Metro pravděpodobně podle ČTK jezdit bude.
10:59
Nemocnice v Novém Městě na Moravě má běžný denní provoz, zdravotníci se účastní jen symbolicky, píše ČTK.
10:58
Provoz v nemocnicích v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě a Pelhřimově je po celý den zajištěn jako o víkendu. Lékaři poskytují jen akutní péči. Plánované operace a vyšetření se odložily. Na dveřích ordinací, na chodbách a ve všech veřejných prostorách visí plakáty vysvětlující účel stávky.
10:56
Na Vysočině se ke stávce aktivně zapojily čtyři z pěti krajských nemocnic a odboráři sdružení v odborovém svazu KOVO v šesti menších podnicích. Protest ale vůbec nepodpořili odboráři největšího podniku kraje, jímž je jihlavský Bosch Diesel, kde pracuje přes 6000 lidí. Uvedla to ČTK.
10:52
Podle aktuálních informací v pražské FN Královské Vinohrady stávku podpoří pouze 3 procenta zaměstnanců. "Zásadní problémy zatím nenastaly, ke stávce se připojí 7 klinik z celkových 36," řekla iDNES.cz mluvčí nemocnice Jana Jelínková.
10:50
Ani pražského ruzyňského letiště se stávka nedotkne. "Nemáme žádné informace o tom, že by se zaměstnanci, byť jen symbolicky, připojili k stávce," řekla iDNES.cz mluvčí Eva Krejčí.
10:44
Ve středočeských nemocnicích má stávka zatím spíše symbolický charakter a neměla by se dotknout pacientů. Výrazná většina zdravotníků požadavky odborů podporuje, ale omezením provozu se k nim zatím připojila jen dvě zařízení - nemocnice v Čáslavi a Diagnostický ústav sociální péče Tloskov u Neveklova na Benešovsku. ČTK to řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.
10:42

Ve Vinohradské nemocnici se rozdávalo "julínkovné"

  • Protest zdravotníků v nemocnici na Vinohradech

    Protest zdravotníků v nemocnici na Vinohradech / Autor: iDNES.cz

10:38

Zdravotníci ostravské FN stávkovali od sedmi do devíti hodin

  • Stávkující ostravské fakultní nemocnice

    Stávkující ostravské fakultní nemocnice - Lékaři a zdravotnický personál ostravské fakultní nemocnice stávkují proti vládním reformám. (24. června 2008) / Autor: Krzywoň Dan ČTK

10:38
V Jihomoravském kraji se ke stávce připojí i zaměstnanci finančních úřadů. Kolik lidí stávku podpoří, se zatím neví, podepisují se prezenční archy. Jestli úřady zavřou, není jasné, podatelny ale určitě fungovat budou. Redakci iDNES.cz o tom informovala zaměstnankyně jednoho úřadu, jméno si nepřála zveřejnit.
10:29
  • Plakát k výstražné stávce

    Plakát k výstražné stávce / Autor: ČMKOS

10:26
Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela v Praze aktivně stávkuje polovina klinik fakultních nemocnic. Informaci uvedla ČTK.
10:21
Pražská záchranná služba se ke stávce nepřipojila, a to ani symbolicky. Funguje v plném provozu. iDNES.cz to potvrdila její mluvčí Jiřina Ernestová.
10:18
ČSAD autobusy České Budějovice dopravu nepřeruší. Městská hromadná doprava v Písku a příměstská doprava v okolí Budějovic, Písku, Milevska, Českého Krumlova, Kaplice, Prachatic a Vimperku se tedy nezastaví.
10:14
Na jihu Čech stávkují většinou symbolicky. Provoz v nemocnicích se nijak nezměnil, zdravotníci jen podepisují petice a vyvěsili plakáty o stávce. Neformálně se ke stávce připojí i řidiči autobusů linkové a městské hromadné dopravy. Největší komplikace se v kraji dají očekávat na železnici, kde stávka od 13:00 na hodinu zastaví vlaky, uvedla ČTK.
10:12
Stávka proti vládním reformám se v Pardubickém kraji vážněji dotkne provozu dvou nemocnic, v Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Personál ostatních zdravotnických zařízení se k akci připojí jen symbolicky.
10:11
Veřejnosti se stávka zřejmě nijak zvlášť nedotkne ve Zlínském kraji. Podle informací ČTK se k protestu připojí jen asi jedna třetina privátních ordinací, lékaři a sestry v některých zdravotnických zařízeních, dopravci i odboráři některých výrobních podniků. Ti všichni svou účast a souhlas se stávkou však podpoří jen symbolicky, a to buď vyvěšení letáku či viditelným označením na pracovním oděvu.
10:08
Connex Morava, největší dopravce, se ke stávce připojí jen částečně, nejspíš jen několik desítek řidičů. Stávkovat nebudou v Olomouckém kraji, z Moravskoslezského kraje na Bruntálsku. Stávka neohrozí školní, smluvní ani dálkové spoje.
10:09
Stávkuje i olomoucká fakultní nemocnice. Odborový šéf Miroslav Studený ČTK řekl, že pracovní režim je stejný jako o víkendu a potrvá tři hodiny.
10:07
Podle šéfa jedné ze tří odborových organizací plzeňské fakultní nemocnice Krasimira Vasileva mají víkendový provoz například ambulance, anesteziologicko-resuscitační klinika, diagnostická klinika, interna. "Dále transfuzní stanice, kde byly odvolány plánované odběry. Některé operace byly posunuty. Víkendový provoz mají také některé laboratoře," uvedl. Se stávkou podle odhadů odborů sympatizuje zhruba 1500 pracovníků ze 4000.
10:03
Nemocnice v Ústeckém kraji zůstávají během stávky otevřené. Tamní zdravotnické odbory se rozhodly stávku podpořit pouze symbolicky, píše ČTK.
10:03
Ke stávce se připojila Karlovarská krajská nemocnice, protest má ovšem jen symbolickou podobu. Většina zdravotnického personálu si připnula po příchodu do práce na šaty cedulky s oznámením o podpoře protestu. "Původně se počítalo s tím, že nemocnice bude poskytovat péči jako o víkendech, ale asi to nebude platit o všech odděleních," řekla ČTK mluvčí nemocnice Zdeňka Marková. V nemocnici měly být po celý den uzavřeny všechny operační sály, pokud by si zásah lékařů nevyžádaly akutní případy. Stejně tak měl být podle ČTK omezen provoz ambulancí.