ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje

Lijáky zítra zasáhnou východ Česka. Hrozí rozvodnění řek a sesuvy půdy

  • 16
Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před vydatnými dešti, které by měly zasáhnout východní polovinu území. Platí do půlnoci na středu. Meteorologové varují, že místy může spadnout až 50 milimetrů srážek. Kvůli podmáčené půdě mohou padat stromy, motoristům ztíží řízení vozu snížená viditelnost na silnicích.

Výstraha ČHMÚ platí od úterní do středeční půlnoci. Meteorologové odhadují úhrny srážek na většině území do 20 milimetrů. Na severovýchodě území může spadnout až 50 milimetrů vody, v Jeseníkách a Beskydech i přes 70 milimetrů.

Nejvíce ohroženými jsou kraje Pardubický, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský. V jednotlivých oblastech může docházet ke zvýšeným odtokům vody z krajiny a průtokům vody přes dopravní komunikace. Hrozí riziko „aquaplaningu“ i snížené viditelnosti na silnicích. Meteorologové apelují na řidiče, aby jezdili opatrně a pomaleji. V místech s velkými srážkami hrozí i padání stromů.

Vydatný déšť hrozí kromě již zmíněných krajů i v kraji Královéhradeckém, kde rovněž může protékat voda přes silnice a nepříznivě tak ovlivnit tamní dopravní situaci. Moeteorologové lidem doporučijí, aby nevjížděli do proudící vody a nevstupovali do zatopených míst. 

Vlivem nasycenosti povodí a kvůli předpokládaným srážkám může zejména na menších tocích dojít k překročení prvního stupně povodňové pohotovosti. Mohou se zvedat hladiny řek. Meteorologové nabádají, aby se lidé vyvarovali pohybu v korytě toku a nekoupali se.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video